latinica  ћирилица
14/02/2019 |  11:28 ⇒ 15:42 | Autor: SRNA

Utvrđen Nacrt izmjena Zakona o fiskalnim kasama

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama kojim su propisane kazne od 10.000 KM do 20.000 KM za neizdavanje fiskalnog računa.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović objasnila je da je zakonskim izmjenama definisana novčana kazna kao zamjena za zatvaranje objekta.

"Ako kazna bude plaćena u roku od 48 časova, objekat neće biti zatvoren. U suprotnom, biće zatvoren 30 dana, a ne 15 kao što je bilo propisano do sada. Ponovljenim prekršajem novčana kazna bila bi dvostruko veća, a objekat zatvoren 60 dana", rekla je novinarima Vidovićeva nakon sjednice Vlade Republike Srpske.

Ona je naglasila da se ovim zakonskim rješenjem želi umanjiti nivo sive ekonomije, što podržava i poslovna zajednica.

Vidovićeva je navela da je Vlada Srpske utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit kojim je predviđeno da poreska osnovica bude umanjena 100 odsto za ulaganja u opremu i postrojenja.

- Oni koji budu ulagali u opremu i postrojenja neće biti oporezovani, a vodili smo se činjenicom da je naša privreda još tehnološki zaostala - pojasnila je Vidovićeva.

Vlada Srpske utvrdila je na današnjoj sjednici Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o društvima za osiguranje kojim je propisano da direktori društava moraju imati dva pomoćnika koji će snositi odgovornost kao direktor.

Vidovićeva je napomenula da je cilj prilagođavanje društava evropskim normama i povećanje njihovog kapitala do šest miliona KM.

Ona je rekla da je na sjednici utvrđen i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjem platnom prometu, jer APIF namjerava da sačini registar računa za fizička lica.

- Ovi zakoni proističu iz ekonomskih reformi koje je Vlada Republike Srpske utvrdila. Naš cilj je rasterećenje privrede i vjerujem da ćemo u ovoj godini imati još zakona koji će se odnositi na poboljšanje uslova u privredi - zaključila je Vidovićeva.