latinica  ћирилица
14/02/2019 |  11:45 ⇒ 15:50 | Autor: RTRS

Utvrđen Nacrt izmjena Zakona o fiskalnim kasama

Vlada Srpske utvrdila je na 8. sjednici Nacrte izmjena i dopuna zakona o porezu na dobit i fiskalnim kasama. Utvrđen je i prijedlog Zakona o gradu Gradiška, koji bi nakon usvajanja u skupštini postao osmi grad u Srpskoj, kao i prijedlog izmjena Zakona o visokom obrazovanju.
Pres Vlade Republike Srpske - Foto: RTRS
Pres Vlade Republike SrpskeFoto: RTRS

Vlada je danas utvrdila Izmjene i dopune Zakona o porezu na dobit kojim se poreska osnovica na poresku dobit umanjuje 100 odsto na ulaganja u opremu i postrojenja. Izmjenama i dopunama nacrta zakona o fiskalnim kasama predviđene su novčane kazne od 10 do 20.000 maraka za neizdavanje fiskalnog računa. 

- Ako kazna bude plaćena u roku od 48 časova, objekat neće biti zatvoren. U suprotnom, biće zatvoren 30 dana, a ne 15 kao što je bilo propisano do sada. Ponovljenim prekršajem novčana kazna bila bi dvostruko veća, a objekat zatvoren 60 dana - rekla je ministarka finansija Srpske Zora Vidović.

Ministarka uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić najavila je produženje roka za usklađivanje broja zaposlenih u lokalnim administracijama sa brojem stanovnika. Kriterijum od tri zaposlena na 1.000 stanovnika ostaće na snazi, ali će opštine i gradovi dobiti dodatni rok od dvije godine za usklađivanje broja zaposlenih.

- Mi danas imamo desetak lokalnih zajednica koje su brlo blizu ili na potpuno optimalnom nivou. Na primjer Derventa, koja bi mogla da zaposli dodatna 24 radnika, takođe Prijedor, Laktaši, Mrkonjić Grad - navela je ministarka uprave i lokalne samouprave Lejla Reši.

Prijedlogom zakona o visokom obrazovanju predviđeno je produženje roka za završetak studija za studente koji su fakultet upisali po starom programu. Resorni ministar je uvjeren da će se ovo zakonsko rješenje uskoro naći pred poslanicima narodne skupštine.

- Studenti koji su upisani na dodiplomske studije i koji su stekli status apsolventa u toku 2017/18 akademske godine, njihov rok za okončanje studija je do kraja 2019 godine, odnosno 2020. To važi za one studijske programe koji traju četiri godine. Oni studijski programu koji traju pet ili šest godina, njihov rok se produžava do 2021., odnosno 2022. godine - istakao je za ministar naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević.

Između ostalog, Vlada je danas odobrila i 50 hiljada maraka Bihaću za pomoć migrantima.