latinica  ћирилица
14/02/2019 |  13:39 | Autor: SRNA

Popović: Nećemo zaboraviti kosovski zavjet predaka

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović poručio je da se Srbi na državni praznik - Sretenje trebaju sjetiti žrtava i ideala na kojima su slavni preci gradili otadžbinu i čuvati Kosovo i Metohiju kao neotuđivi dio srpske države.
Nenad Popović - Foto: TANЈUG
Nenad PopovićFoto: TANЈUG

On je ukazao da su se na veliki dan - Sretenje u razmaku od trideset godina u 19. vijeku, srele dvije velike ideje koje su udarile temelje modernoj državi Srbiji.

-Vožd Karađorđe je 1804. godine započeo ustanak protiv viševjekovne turske okupacije, kako bi srpski narod dobio svoju slobodnu i nezavisnu državu, a 1835. godine ustavopisci su, poslije izvojevane spoljne slobode i dobijene nacionalne države, započeli borbu za unutrašnju slobodu građana Srbije kroz usvajanje Sretenjskog ustava - podsjetio je Popović.

On je naveo da su tako slobodna i samostalna Srbija i ustavne slobode i prava građana postali osnovni ideali koje su sadašnjim naraštajima ostavili preci - osnivači Srbije, saopšteno je iz resornog ministarstva.

-Taj zavjet da je Kosovo Srbija današnji Srbi neće napustiti. Kao što nikada nećemo odustati od ideala da Srbija bude ustavna, demokratska država u kojoj se štite i čuvaju sva prava koje jedna moderna država može garantovati svojim građanima - rekao je Popović.

On je zaključio da očuvanje ideala demokratske Srbije dugujemo svim našim velikim državnicima koji su, ostvarujući ga u svom vremenu, učinili Srbiju pobjednosnom državom i poštovanom u cijeloj Evropi.