latinica  ћирилица
14/02/2019 |  13:57 ⇒ 13:59 | Autor: SRNA

Utvrđen energetski bilans Srpske za ovu godinu

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Energetski bilans Srpske za ovu godinu s ciljem da se bilansnom metodom utvrde i obezbijede energetske potrebe za normalno snabdijevanje i funkcionisanje Republike Srpske, odnosno njene privrede i stanovništva.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

- Energetskim bilansom za 2019. godinu planirana je proizvodnja 7.807 gigavat-časova električne energije i proizvodnja 6.777.210 tona uglja, pri čemu se najveći dio uglja koristi za rad termoelektrana - saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Kako se pojašnjava, u ovoj godini planirana je proizvodnja toplote za grijanje u 14 toplana sa ukupnom instalisanom snagom od 455,7 megavata, pri čemu je najzastupljeniji energent drvni otpad i drvo sa 54 odsto učešća.

Energetskim bilansom u ovoj godini, predviđena je potrošnja prirodnog gasa u Republici Srpskoj u iznosu od 58 miliona metara kubnih, dok će ukupna finalna potrošnja energije za ovu godinu iznositi oko 50 petadžula.

- Najveći dio potrošnje kao i ranijih godina pripada domaćinstvima, javnom sektoru, malim komercijalnim potrošačima, toplanama i drugo u iznosu od 55,7 odsto, dok na sektor saobraćaja otpada 32 odsto potrošnje, a industrija troši 12 odsto ukupne finalne potrošnje energije - pojašnjava se u saopštenju.

Na današnjoj sjednici je prihvaćena i informacija o Pravilu 90/2018 o pružanju usluga upravljanja elektronskom komunikacijskom mrežom u digitalnoj zemaljskoj radiodifuziji i Odluci o raspisivanju javnog poziva za dodjelu dozvole za korišćenje radiofrekventnog spektra za pružanje usluge upravljanja elektronskom komunikacionom mrežom u digitalnoj zemaljskoj radiodifuziji u BiH – Multipleks C od Repulatorne agencije za komunikacije BiH.

- Vlada Srpske ne prihvata Pravilo kao i Odluku zbog njihove nezakonitosti i povrede imovine Srpske te traži da se navedeni dokumenti stave van snage - navodi se u saopštenju.

Vlada je danas odobrila 50.000 KM Bihaću za rješavanje pitanja migranata u tom gradu.