latinica  ћирилица
14/02/2019 |  15:59 ⇒ 18:03 | Autor: RTRS

Dan boraca obilježen širom Srpske

Pomenima i polaganjem cvijeća na spomen obilježja, Dan boraca i Boračke organizacije Republike Srpske obilježen je širom Republike Srpske. Poruka je zajednička -ostvariti jedinstvo boraca i Boračke organizacije i ostvariti status boračkih kategorija kakav zaslužuju.

Pomen poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata u Trebinju je služen u crkvi Svetog Cara Lazara. Položeno je cvijeće i zapaljene svijeće u spomen-sobi i na centralnom spomeniku Braniocima Trebinja. Istaknuto je da se formiranjem novih boračkih udruženja slabi struktura Boračke organizacije.

- Imamo obećanje bivše predsjednice Vlade, sada predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović i mislim da bi ove godine trebalo da se izmijeni Zakon i da Boračka organizacija dobije poseban, izdvojeni status - riječi su Pere Mišenjića, predsjednik Skupštine GBO Trebinje.

Mirko Ćurić, zamjenik gradonačelnika Trebinja poručuje da se treba povesti računa o svim kategorijama boraca.

- Nastojimo u Gradskoj upravi da povedemo računa o borcima invalidima, koji su i dan danas nezbrinuti. Preko raznih programa težimo da ih zaposlimo, da je što manje nezaposlenih demobiisanih boraca.

Služenjem parastosa, Dan boraca obilježen je i u Prijedoru. Vijenci su položeni na Centralnom spomen obilježju "Za krst časni". Borci Prijedora uputili su poruku predstavnicima vlasti u Srpskoj i zajedničkim organima BiH.

- Moraju da budu jedinstveni u odbrani srpskih nacionalnih interesa bez obzira kojem političkom bloku pripadaju - riječi su Zorana Prrdojevića, predsjednik prijedorske Boračke organizacije.

Predstavnici Boračke organizacije i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata Zvornika i članovi porodica odali su počast za 1.080 poginulih boraca.

- Ono što nije dobro, jeste veliki broj oboljelih ljudi, oni su proveli četiri godine braneći i stvarajući Republiku Srpsku, a nemaju nikakva dodatna primanja - kaže Lazar Ristić, predsjednik Boračke organizacije Zvornik.

Gradska boračka organizacija Banjaluka, organizovala je prijem na kojem je za 20 boraca uručena jednokratna novčana pomoć od 100 KM. Ovu pomoć dobio je i borac prve kategorije Predrag Štrkić.

U prethodnom periodu postignuti su određeni rezultati u postizanju prava boračke populacije, ističe predsjednik Boračke organizacije grada Banjaluka, Goran Rogić.

U Foči demobilisani boraci nisu zadovoljni položajem ove populacije. Na trajno stambeno zbrinjavanje čeka osamdeset boračkih porodica, a oko dvije stotine čeka pomoć za sanaciju stambenih objekata.

- Imamo zahtjev upućen Ministarstvu u kojem se traži da se uvede da penzionisanje boraca sa 55 godina, da ne sa 65. Međutim, imamo odgovor da je to iziskuje dosta novca - kaže Srđan Stanković, predsjednik Boračke organizacije Foča.

Briga o boračkim kategorijama istaknuta je kao prioritet i u Bijeljini.

- Obilježavamo ovaj značajan datum, naravno, uživajući u slobodi i vjerujući da će Republika Srpska ostati vjekovna tekovina i da živi zauvijek. Naša zahvalnost prema njima mora da bude u zbrinjavanju tih porodica, stambenom zbrinjavanju, rješavanju pitanja djece poginulih boraca, jednostavno, da ta njihova borba ne bi bila uzaludna - optimistički je poručio Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine.

Pomenom i odavanjem počasti poginulim, Dan boraca obilježen je i u Miljevićima, Istočno Novo Sarajevo. Status boraca, istakli su, biće i dalje prioritet.

- Prioritet je uredba Vlade koja se odnosi na dopunska prava u stambenom zbrinjavanju, iako smo zadovoljni opštim stanjem u toj oblasti - napomenuo je Dragiša TUuševljak, predsjednik Predsjedništva BO Istočno Novo Sarajevo.

Đorđe Kreštalica, ratni vojni invalid vjeruje da će doći bolja vremena za tu kategoriju stanovništva.

- Najvažnije da se borački dodatak ustali ili poveća, da borci koji napune 65 godina, iako nemaju radni staž, imaju neka primanja, da znaju zašto su se borili.

Ljubiša Ćosić, načelnik Opštine Istočno Novo Sarajevo vjeruje u kontinuitet.

- Zajedno radimo na onome što je najteže, a to je zapošljavanje demobilisanih boraca, djece poginulih boraca, i to se na neki način odvija u kontinuitetu.

Svetog Trifuna, kao svoju slavu, obilježili su i pripadnici elitne jedinice "Beli vukovi". Njihov zavjet je da sačuvaju uspomene na poginule saborce i komandanta Srđana Kneževića.

- Ovaj datum nam mnogo znači, jer smo ga dobili u ratnom vihoru 1994. godine, kada je pokojni komandant Vlado Lizdek rekao da možemo da opstanemo na velikim minusima i niskoj temperaturi samo kao beli vukovi - prisjeća se Јanko Šešlija, predsjednik Udruženja "Beli vukovi".

Boško Јugović, načelnik Opštine Pale vjeruje u snagu koja je iskovana u Otadžbinskom ratu.

- Zadovoljstvo je vidjeti da ovi pripadnici koji se danas sastaju i njeguju drugarstvo, prisjećajući se uspomena, jer tu leži snaga - kaže Јugović.

Dan boraca obilježen je u svim lokalnim zajednicama, uz poruku demobilisanih boraca da, ako imamo svoju državu, našu Republiku Srpsku, onda i borci mogu lakše da ostvare svoja prava.

Podsjećamo, centralna manifestacija povodom Dana boraca održana je u Višegradu.