latinica  ћирилица
14/02/2019 |  16:10 | Autor: SRNA

EU pozvala BiH da vrati imovinu oduzetu od žrtava Holokausta

Evropska unija pozvala je BiH da vrati imovinu oduzetu od žrtava Holokausta, čime je prvi put rješavanje ovog pitanja dovedeno u vezi sa nastojanjima te zemlje da se pridruži EU, piše Јerusalim post.
BiH - EU - Foto: RTRS
BiH - EUFoto: RTRS

U EU u rezoluciji se ukazuje da "nedostaje zajednički sveobuhvatni zakonski okvir za upravljanje zahtjevima za vraćanje imovine" i poziva BiH da obezbijedi poštovanje prava na imovinu.

- Ova rezolucija Evropskog parlamenta moćan je poziv na dugo čekani zakon u BiH koji će omogućiti pravdu za one koji su preživjeli Holokaust, za njihove porodice, za Јevrejsku zajednicu i za druge vjerske zajednice - izjavio je predsjednik Јevrejske zajednice u BiH Јakob Finci.

Јerusalim post istiše da su u rezoluciji pominju i građani čija imovina je oduzeta tokom komunističkog režima.

Svjetska organizacija za jevrejsku restituciju saopštila je da je 1995. godine u BiH uspostavljen ad hok sistem, uz pomoć kojeg bi trebalo da se odlučuje o pravnom statusu imovine oduzete od prvobitnih vlasnika, ali komunalna imovina nikada nije vraćena Јevrejskoj zajednici.

U BiH trenutno živi oko hiljadu Јevreja, u odnosu na 14.000 njih prije Drugog svjetskog rata, od kojih je 12.000 živjelo u Sarajevu, dodaje Јerusalim post.