latinica  ћирилица
14/02/2019 |  16:28 | Autor: TANЈUG

Putin i Erdogan o pritisku Vašingtona zbog sistema S-400

Predsjednici Turske i Rusije, Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin, razgovarali su u Sočiju o povlačenju SAD iz Sirije, ruskoj bazi Hmejmim u Siriji i o pritisku Vašintona na Ankaru zbog kupovine ruskog protivraketnog sistema S-400.
Putin i Erdogan (Foto:DW) -
Putin i Erdogan (Foto:DW)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je pozvao svoje turske i iranske kolege da nastave zajednički da rade na "aktivnim i dosljednim" planovima koji će dovesti do stabilizacije rata u Siriji nakon što SAD povuku svoje trupe kao što je obećao američki predsjednik Donald Tramp.

Prema riječima turskog predsjednika Erdogana, postoji neizvijesnost kada je riječ o povlačenju američkih snaga iz Sirije, koje je Vašington najavio, ali se u stvarnosti ništa nije dogodilo.

- SAD su objavile planove o povlačenju snaga iz Sirije - rekao je Erdogan i ukazao na neizvijesnost koja ostaje po pitanju kako će se taj proces sprovesti.

- Vjerujem da moramo da radimo zajedno u toj sferi - rekao je Erdogan.

Između dvojice predsjednika bilo je riječi i o nabavci protivraketnog sistema S-400.

- Što se tiče S-400, svi znaju da je rukovodstvo SAD vršilo pritisak u vezi sa ovim pitanjem - rekao je Erdogan, prenijela je agencija Tas.

Turski predsjednik je naglasio da Ankara radi sve što je moguće da spriječi ekstremiste da napadaju rusku vojnu bazu Hmejmim u Siriji.

Turske bespilotne letjelice "nisu otkrile nikakvu tešku opremu u tom području", rekao je Erdogan.

Najvažnije je da se eliminišu terorističke jedinice u Siriji, rekao je Erdogan, te istakao da neće biti mira ukoliko se ne eliminišu iz područja istočno od rijeke Eufrat i Manbidža i dok sirijska legitimna vlast ne preuzme kontrolu u toj oblasti.

- Turska i Rusija treba da koordinišu svoje napore u stvaranju zone bezbjednosti - zaključio je Erdogan.