latinica  ћирилица
14/02/2019 |  16:30 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

Veće novčane kazne zbog neizdavanja fiskalnih računa

Vlada Srpske utvrdila je set nacrta izmjena i dopuna zakona o porezu na dobit i fiskalnim kasama, koji se najavljuju kao dio reformskih zakona. Vlada je utvrdila i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o društvima za osiguranje kojim je propisano da direktori društava moraju imati dva pomoćnika koji će snositi odgovornost kao direktor. Utvrđen je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjem platnom prometu, jer APIF namjerava da sačini registar računa za fizička lica.

Vlada je danas utvrdila izmjene i dopune Zakona o porezu na dobit kojim se poreska osnovica na poresku dobit umanjuje 100 odsto na ulaganja u opremu i postrojenja. Izmjenama i dopunama Nacrta zakona o fiskalnim kasama predviđene su novčane kazne od 10 do 20.000 KM za neizdavanje fiskalnog računa.

- Ako se kazna plati u roku od 48 časova objekat se neće zatvarati. Međutim, ako se ne plati, zatvaranje je umjesto dosadašnjih 15, na 30 dana. Ponovljeni prekršaj je duplo veća kazna i zatvaranje objekta na 60 dana - rekla je Zora Vidović, ministarka finansija Republike Srpske.

Ministarka uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić najavila je produženje roka za usklađivanje broja zaposlenih u lokalnim administracijama sa brojem stanovnika. Kriterijum od tri zaposlena na 1.000 stanovnika ostaće na snazi, ali će opštine i gradovi dobiti dodatni rok od dvije godine za usklađivanje broja zaposlenih.

Vlada je usvojila i Informaciju o elektronskoj razmjeni podataka u svrhu određivanja jedinstvenog matičnog broja novorođenoj djeci, prijave činjenice smrti i promjene prezimena.

- Imamo desetak lokalnih zajednica, koje su vrlo blizu, ili na optimlanom nivou. Tu spadaju Derventa, Prijedor, Laktaši, Mrkonjić Grad, Bratunac....- kaže Rešićeva.

Prijedlogom zakona o visokom obrazovanju predviđeno je produženje roka za završetak studija za studente koji su fakultet upisali po starom programu. Resorni ministar Srđan Rajčević je uvjeren da će se ovo zakonsko rješenje uskoro naći pred poslanicima narodne skupštine.

- Studentima koji su upisali studije ili su apsolventi, rok za okončanje studija produžava se do kraja 2019. godine. Studentski programi koji traju po pet godina, na primjer medicina, njima je rok do 2022. godine - rekao je Rajčević.

Između ostalog, Vlada je danas odobrila i 50.000 KM Bihaću za rješavanje pitanja migranata.

Povezane vijesti:

Utvrđen Prijedlog zakona o gradu Gradiška