latinica  ћирилица
14/02/2019 |  17:48 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Sveti Trifun i Valentinovo u znaku vinogradara i ljubavi

Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svetog Trifuna - zaštitnika starih zanata, vinara i vinogradara. Običaj je da se na današnji dan obilaze vinogradi, čokoti zalivaju vinom i počinje orezivati loza. 14. februar mnogi, širom svijeta, proslavljaju kao Valentinovo, dan ljubavi.

Po tradiciji, simboličnim orezivanjem loze, vinogradari počinju sezonu radova u vinogradima, uz vjeru da će Sveti Trifun štititi njihove zasade. Čokoti se polivaju najboljim prošlogodišnjim vinom, kako bi sljedeća berba bila što bolja i berićetnija.

- Najvažniji dan u godini za nas vinogradare je baš 14. februar i nadamo se dobroj godini, dobrom grožđu i kvalitetnim vinima - poručuje Radovan Vukoje, iz Vinarije "Podrumi Vukoje 1982".

Danas praznuju i svi oni koji iskreno vole. Slavi se ljubav širom planete, uz neizostavno crveno vino, romantične večere, simbolične darove i najljepše emocije. Gospodska ulica u Banjaluci bila je u tom znaku.

U bojama i simbolima ljubavi obilježen je 14. februar i u Beogradu. Beograđani i gosti uživali su u turističkoj šetnju kroz ljubavnu istoriju glavnog grada, podsjećajući se na velike ljubavne priče srspke prestonice.

Bilo da praznujete Sveti Trifuna ili Valentinovo, važno je da ljubav slavite svakog dana, uz dobru kapljicu vina iz herecgovačkog vinogorja.