latinica  ћирилица
14/02/2019 |  18:47 ⇒ 21:55 | Autor: RTRS

Banjaluka: Јavna kuhinja "Obrok ljubavi" neće biti zatvorena

Prostorije javne kuhinje udruženja "Mozaik prijateljstva", neće biti zatvorene, obećanje je gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića koji je posjetio javnu kuhinju. Najavio je da će gradska odjeljenja provesti postupak legalizacije objekta, kako bi udruženje "Mozaik prijateljstva" nesmetano nastavilo rad.

Oko 850 građana Banjaluke koristi usluge ovog udruženja. Smatraju da bi bilo poražavajuće za ovaj grad da prostorije zatvori.

Situacija je kulminirala kada je republička inspekcija najavila da će zatvoriti javnu kuhinju "Obrok ljubavi" jer udruženje "Mozaik prijateljstva" nema upotrebnu dozvolu za prostor u kojem se kuhinja nalazi.

- Uništeno nam je dostojanstvo. Sve ovo što smo dobili do sada, medalje, priznanja, bačeno je pod noge. Mi sami sebi ne možemo dati upotrebnu dozvolu, već samo koristiti prostor u kojem jesmo - poručio je Miroslav Subašić, predsjednik humanitarne organizacije "Mozaik prijateljstva".

Iz republičke inspekcije poručuju da je u junu prošle godine predmet redovne kontrole bilo i udruženje "Mozaik prijateljstva", koje obavlja djelatnost dnevnog boravka za starija lica, a što prema zakonu predstavlja dio usluga iz socijalne zaštite, te da Udruženje građana nije obezbijedilo rješenje resornog ministra. Nadležni inspektor je u cilju usklađivanja rada Udruženja sa zakonom, naložio da se pribavi potrebno rješenje ministra, a da postupak traje već osam mjeseci.

Gradonačelnik Banjaluke rekao je da ovo udruženje uživa podršku grada i ima prostor za aktivnost koju provodi, a u decembru je dodijeljen i prostor na spratu koji bi trebalo da bude uređen. Kaže da birokratskih problema ima previše u gradu, hiljade je objekata koji nisu legalizovani, te da nekim problemima poput ovog treba pristupiti ljudski.

- Objekat je u vlasništvu Grada od `80-ih godina prošlog vijeka, ili još iz ranijeg perioda. U arhivi Gradske uprave, ali i u Arhivu Republike Srpske nema papira o vlasništvu, što znači da ovaj može ući u proces legalizacije. Do sada ovaj problem nije riješen, ali će biti - istakao je Radojičić.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović nada se da će proceduralni problem biti ubrzo riješen.

- Stoji obaveza da Udruženje obavlja svoje obaveze u zakonski određenim prostorijama i sigurna sam da će se ovaj problem brzo riješiti - poručila je Cvijanovićeva.

Udruženje "Mozaik prijateljstva" u kuhinji "Obrok ljubavi" više od decenije priprema hranu za najugroženije Banjalučane.