latinica  ћирилица
14/02/2019 |  19:08 ⇒ 15/02/2019 | 08:45 | Autor: RTRS

Iz Banjaluke poručeno: Srbija najvažniji faktor stabilnosti (FOTO)

Povodom Dana državnosti Srbije - Sretenja, Generalni konzulat Srbije u Banjaluci organizovao je svečani prijem za predstavnike političkog i javnog života u Srpskoj. Istaknuto je da je Srbija najvažniji faktor stabilnosti u regionu i da njene veze sa Republikom Srpskom nikad nisu bile bolje.

Republika Srpska i Srbija oduvijek su bile bliske. Opredjeljenje i jednih i drugih je da ti odnosi budu sve jači. Da to nije samo deklarativna podrška, govore i različiti zajednički projekti.

Vladimir Nikolić (Foto: RTRS)

- Srbija je uložila 22 miliona evra u razne projekte u Republici Srpskoj. Mislim da će se taj trend nastaviti na veliko zadovoljstvo i onih koji daju i onih koji primaju te donacije - poručio je Vladimir Nikolić, generalni konzul Srbije u Banjaluci.

Okupljanje povodom Sretenja u Banjaluci pokazuje se snaga te veze, međusobno poštovanje i opredjeljenje da zajedno rade, kaže predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

Željka Cvijanović i Vladimir Nikolić (Foto: RTRS)

- Bliske veze gajimo na svakom planu. Postiji političko razumijevanje, razvijamo i ekonomske veze i niz projekata u različitim oblastima kako bi se još više povezali i zbližili. Pored pravne veze koja je utkana u Dejtonski sporazum, postoji nadogradnja u vidu e bliskosti naroda sa dvije strane Drine - istakla je Cvijanovićeva.

Dan državnosti Srbije svečanost je i u Srpskoj, jer je Srbija najvažniji faktor stabilnosti i mira na Balkanu, istakao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Milorad Dodik i Vladimir Nikolić (Foto: RTRS)

- Oko ideje mira treba da budemo svi okupljeni. Srbija u tom pogledu može da služi kao primjer i čestitam joj Dan državnosti - rekao je Dodik.

Banjaluka: Prijem povodom Dana državnosti Srbije (Foto: RTRS)

Dan državnosti praznuje se 15. i 16. februara, u spomen kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak, kao dan sjećanja na početak revolucije, ali i dan kada je u Kragujevcu 1835. godine izdat i, zakletvom potvrđen, prvi Ustav Knjaževstva Srbije i prvi moderni Ustav - Sretenjski.