latinica  ћирилица
15/02/2019 |  09:50 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Dodijeljena odlikovanja povodom Dana državnosti Srbije

Povodom Dana državnosti, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama. Svečanosti je prisustvovao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

U proteklih 215 godina koliko je stvarana, moderna srpska država prolazila je razna iskušenja, a i danas su pred Srbijom veliki izazovi zato nam je potrebna Karađorđeva hrabrost i odlučnost , a možda još i više mudrost Miloša Obrenovića, poeučio je Vučić.

- Svojim radom neizmjerno su doprinijeli da Srbija ostane privržena njenim vrijednostima, da bude bolja, uspješnija, srećnija i modernija - rekao je Vučić.

Sretenje je praznik Srba ma gdje živjeli. Veoma je važno da se obilježava , dan kada je podignut prvi srpski ustanak i donesent prvi najmoderniji ustav toga vremena u Evropi čime su Srbi pokazali da imaju da grade državu na najsavremeniji demokratski način, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. 

- Ovo je praznik slobode, on je sinonim za slobodu i zato su srbi toliko snažno bili vezani za svaku vrstu akcije što je urađeno u istoriji vezano za slobodu. Sloboda je sinonim našeg postojanja. Srbi ne mogu da žive bez slobode i zato je naša istorija uvijek istorija borbe za slobodu - poručio je Dodik.

Za naročite zasluge u razvijanju i unapređenju saradnje i prijateljstva Srbije i Bugarske odlikovan je i bugarski predsjednik Bojko Borisov.

- Vjerujem da Srbija ide pravim putem i najvažnije je da među narodima vladaju ljubav, mir i prijateljstvo - istaako je Borisov. 

Za izuzetne zasluge u posvećenosti i odbrani istine o stradanju jevrejskog, srpskog i drugih naroda tokom Drugog svjetskog rata odlikovan je izraelski istoričar Gideon Grajf. 

- Veoma sam ponosan što radim na otkrivanju istorijske istine. Јa sam istoričar i za mene je istina veoma važna. To je nauka kojoj doprinosim svojim radom na istraživanju i prezentovanju te istine - kaže Grajf.

Odlikovano je 62 zaslužnih građana i institucija, između ostalih muzičar Predrag Žirvković Tozovac i posthumno akademik Vladeta Јerotić.