latinica  ћирилица
15/02/2019 |  11:27 ⇒ 19:44 | Autor: RTRS

Srbija obilježila Dan državnosti (FOTO)

U Srbiji je obilježen Dan državnosti u znak sjećanja na Sretenje 1804. godine, kada je u Prvom srpskom ustanku počelo oslobađanje od Turaka, te na isti datum iz 1835. godine kada je donesen prvi moderni ustav Srbije - Sretenjski ustav.

Premijerka Srbije Ana Brnabić i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović obratile su se u Orašcu na centralnoj manifestaciji povodom obilježavanja Dana državnosti Srbije.

Predsjednica Srpske Željka Cvijanović rekla je na početku govora da da joj je velika čast da se obraža na ovaj dan - Sretenje i dodala da je Srbija na taj dan krenula u oslobođenje.

- S pravom smo okupljeni oko ovog datuma. Okupljeni smo oko prošlosti, sadašnjosti i budućnosti - dodala je ona.

Zvanice, Dan Državnosti Srbije (Foto: RTRS)

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je, povodom obilježavanja Dana državnosti Srbije na centralnoj manifestaciji u Orašcu, da Srbija napornim radom, može postati i ostati društvo srećnih i slobodnih pojedinaca.

Položeni su i vijenci na spomenik voždu Karađorđu. Svečanosti prisustvuju predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović.

Ceremoniji obilježavanja prisustvuju i građani koji nose zastave Srbije, ministri u Vladi Srbije Јadranka Јoksimović, Nenad Popović, Branko Ružić, Aleksandar Antić i Zoran Đorđević, predstavnici Vojske Srbije, ambasada i diplomatskog kora, sveštenstvo.

Ranije, predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uručio je odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama povodom Dana državnosti Srbije.

Dodik i Vučić (Foto: RTRS)

On je na početku svečanosti, obraćajući se laureatima, rekao da je u proteklih 215 godina stvorena država.

- Rezultati su toliko veći ako se zna da smo ne malo puta bili saplitani, kočeni, unazađivani, a pokušavali su i da nas unište - rekao je Vučić dodajući da su to nekada činili naši neprijatelji a da smo nekada i sami u tome učestvovali.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu, povodom obilježavanja Dana državnosti Srbije, da je Sretenje praznik slobode i sinonim postojanja Srba koji bez slobode ne mogu da žive.

Ceremoniji su pored Dodika prisustvovali ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ostali zvaničnici.

Dodjela odlikovanja povodom Sretenja (Foto: RTRS)