latinica  ћирилица
15/02/2019 |  12:30 ⇒ 19:43 | Autor: RTRS

Brnabić: Preci bi trebalo da budu naš uzor (FOTO)

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je, povodom obilježavanja Dana državnosti Srbije na centralnoj manifestaciji u Orašcu, da Srbija napornim radom može postati i ostati društvo srećnih i slobodnih pojedinaca.

Ona je izjavila da je ustanak Srbije 1804. godine označio početak borbe protiv tiranije.

- Ti ključni i prelomni događaji iz naše istorije, prelamaju se i danas sa važnim stvarima za Srbiju. Početak bune protiv dahija, koju je opjevao Filip Višnjić, kasnije ni zloglasna Ćele kula nisu mogli da slome duh ustanka, koji se kao plamen proširio svim srpskim zemljama. Poziv Karađorđa u svih 17 nahija da ustanu i pruže otpor turskom zulumu danas predstavlja simboličan poziv da se riješimo loših navika. Ako želite dobro sebi, svojim porodicama, borite se svakog dana za bolju budućnost zemlje u kojoj živimo - istakla je Brnabićeva.

On je poručila građanima Srbije da ne treba da se plaše izazova i neuspjeha.

- Oni su svakodnevi dio svačijeg života. Nažalost, našim precima danas ne odaju svi jednaku čast. Imamo ljude koji sada ovdje zvižde. Što više zvižde, mi ćemo se jače boriti za dobrobit Srbije i srpskog naroda - naglasila je Brnabićeva.

Premijerka Srbije naglasila je da se naši preci nisu plašili.

Željka Cvijanović i Ana Brnabić (Foto: RTRS)

- Zato se naši preci nisu plašili dahija, niti moćne Otomsanke imeprije. Јer su imali cilj, po cijenu života, od kojeg nisu odustajali. Možemo mnogo naučiti od njih, usadili su "čojstvo i junaštvo" u temelje države - istakla je ona.

Brnabićeva je dodala da je politka koju Srbija vodi - spremnost na dijalog i kompromis.

- To pokazuje jačinu u današnju pamet u Srbiju, za budućnost i generacije koje dolaze iza nas. Time se najviše ponosimo - zaključila je premijerka Srbije.

Brnabićeva je istakla da je ponosna na ono što je Srbija danas i zahvalila predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović i premijeru Srpske Radovanu Viškoviću što su danas bili sa njom u Orašcu da zajedno pokažu koliko vole Srbiju i da kažu koliko će se boriti svakog dana da ona bude jača nego što je bila juče.

Povezane vijesti:

Cvijanović: Srbija i Srpska okupljene oko prošlosti, sadašnjosti i budućnosti

Srbija obilježila Dan državnosti