latinica  ћирилица
15/02/2019 |  16:20 ⇒ 17:59 | Autor: SRNA

FBiH: Bez plata i dalje 7.200 službenika

U Federaciji BiH plate nije dobilo 7.200 službenika zbog toga što nije usvojen federalni budžet, izjavio je predsjednik Sindikata državne uprave FBiH Samir Kurtović.

Kurtović je za N1 rekao da je Sindikat obaviješten da će pitanje budžeta u Domu naroda Parlamenta FBiH biti razmatrano u srijedu, 20. februara.

- Očekujemo da plate budu u petak, 22. februara, ili u ponedjeljak, 25. februara. Prije svega išle bi boračke naknade, civilne invalidnine, a tek onda plate - naveo je Kurtović.

Prema njegovim riječima, u Sindikatu su svjesni činjenice da nakon što zakon usvoji Dom naroda moraju da ga potpišu i predsjednik, te potpredsjednici FBiH.

- Imamo veliki broj poziva članstva u vezi sa kašnjenjem plate. Očekujemo da će i banke imati razumijevanje za kredite koje imaju zaposleni - rekao je Kurtović.

On je dodao da su među 7.200 ljudi koji danas nisu primili platu zaposleni u Federalnoj upravi policije, Poreskoj upravi FBiH, Sudskoj policiji.

Novoizabrani delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH trebalo bi da se u srijedu, 20. februara, izjasne o Prijedlogu budžeta FBiH za 2019. godinu.

Konstitutivna sjednica zvanično je najavljena danas, nakon što je Centralna izborna komisija BiH potvrdila rezultate posrednih izbora i dodijelila do sada ukupno 53 od 58 potrebnih mandata za Dom naroda Parlamenta FBiH.