latinica  ћирилица
15/02/2019 |  18:45 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Nova aplikacija procjenjuje da li će privredni subjekat biti likvidan

Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge razvila je novu aplikaciju. Riječ je o kompleksnom modelu koji, sa skoro stoodstotnom preciznošću, može da procijeni da li će određeni privredni subjekat biti likvidan u narednih 12 mjeseci. Takav projekat u stvari je izvor podataka poslodavcima, koji jasno pokazuje sa kojim firmama treba poslovati.

Na osnovu registra preduzeća i finansijskih izvještaja, i do 10 godina unazad, moguće je dobiti osnovnu informaciju ili detaljnu analizu o poslovanju u narednih godinu dana. Onog momenta kada nastane promjena kod bilo kojeg privrednog subjekta, to se očita u registru APIF-a.

Direktorka APIF-a Јelena Ćetković rekla je da će ovaj proizvod, koji je od danas dostupan, poboljšati poslovne mogućnosti privrednh subjekata i preduzetnika crpljenjem podataka iz devet registara Agencije.

- Na osnovu svih podataka uradili smo uslugu na osnovu koje će naši korisnici saznati kakav je privredni subjekat sa kojim žele da stupe u poslovni odnos, da li je likvidan i kako će poslovati u narednom periodu - pojasnila je Ćetkovićeva.

Ona je precizirala da je na osnovu registracije preduzeća, registra finansijskih izvještaja i registra žiro računa privrednih subjekata APIF sačinio gotov proizvod za privredne subjekte na osnovu kojih će znati stanje traženog privrednog subjekta.

- Pretplatom ili ugovornim odnosom sa APIF-om poslovni subjekat istog momenta kada dođe do promjene na mejl dobija podatke o subjektima za koje je pokazao interesovanje - rekla je Ćetkovićeva.

Tako je prvi put u regionu razvijen kompleksan model, na kojem su radili statističari iz Beograda.

- To je moglo da se uradi za sada jedino u APIF-u, zato što APIF raspolaže i sa bilansima stanja i bilansima uspjeha preduzeća, kao i sa finansijskim registrima, gdje se vidi koliko je koje preduzeće bilo u blokadi - navodi Vladimir Vasić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Ovakav projekat potreban je privredi Srpske, kažu poslodavci. Preko podataka o preduzećima moguće je procijeniti da li poslovati sa određenom firmom ili ne, što će smanjiti potencijalna dugovanja.

- Ovo će na neki način smanjiti i broj sudskih procesa, koji traju od tri do pet godina i najveći dio poslodavci nikad ne naplate svoja potraživanja. Ovaj projekat je zapravo izvor podataka poslodavckima s kojom firmom da rade, a sa kojom ne - ističe Saša Trivić, član Skupštine Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Podrška stiže i od novoformiranog Ministarstva privrede i preduzetništva, koje je i nastalo iz potrebe privredne zajednice, kaže ministar Vjekoslav Petričević. Tome u prilog i činjenica da je Skupština usvojila set zakona koji omogućavaju elektronsku registraciju privrednih subjekata.