latinica  ћирилица
15/02/2019 |  19:55 | Autor: SRNA

Srpska kuća u Podgorici - simbol srpskog jedinstva

Specijalni izaslanik predsjednika Srbije Nikola Selaković danas je u Podgorici, na Sretenje – Dan državnosti Srbije, u prisustvu velikog broja građana, svečano otvorio Srpsku kuću i poručio da je ona simbol srpskog jedinstva.
Podgorica: Otvorena Srpska kuća - Foto: SRNA
Podgorica: Otvorena Srpska kućaFoto: SRNA

Selaković je naglasio da Srpska kuća treba da bude mjesto susreta i da je pomoć srpskom narodu u Crnoj Gori simbol državne politike Srbije tokom posljednjih godina. 

- Srpska kuća je jedna vrsta simbola koja negira sve one negativne primisli ili predrasude prema Srbima kao narodu-  istakao je Selaković.

On je podsjetio da je do osnivanja Srpske kuće u Podgorici došlo na inicijativu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića dok je obavljao funkciju premijera, kada je dobio molbu predstavnika srpskog naroda iz Crne Gore da se objedini djelovanje srpskih kulturnih i informativnih institucija.

Selaković je istakao da je Srpska kuća i simbol nečeg novog i modernog čemu su institucije i organizacije koje su tu našle svoje mjesto udahnule život. 

- Uvjeren sam da će Srpska kuća u Podgorici ubuduće biti mjesto susreta. Prvo susreta Srba u Crnoj Gori, ali i susreta sa onima koji se etnički ne osjećaju kao Srbi, a sa kojima su Srbi uvijek spremni da sjednu za zajednički sto i razgovaraju i traže rješenja za probleme", kaže Selaković.

Prema njegovim riječima, na ovaj način nastoji se sačuvati srpski nacionalni identitet, jezik, naročito ćirilica, te svetosavlje.

Selaković je naveo da Srbija može biti primjer u regionu po tome koliko poštuje i podržava različitost i garantuje prava svima koji se drugačije osjećaju po bilo kom osnovu. 

- To je ono što Srbiji, kao matičnoj državi srpskog naroda, na određeni način daje puni legitimitet da isto traži od svake države u kojoj Srbi žive- rekao je Selaković.

Generalni direktor Srpske Kuće Emilo Labudović zahvalio je državnim organima Srbije i predsjedniku Vučiću na izdašnoj donaciji za Srpsku kuću u Podgorci, koja će biti mjestio okupljanja Srba u Crnoj Gori iz svih sfera života i stvaralaštva.

Labudović je uručio Selakoviću prigodan poklon - Knjigu o Crnoj Gori, a za predsjednika Srbije Vučića specijalno izdanje Njegoševog "Gorskog vijenca" uz poruku - "Dok je Njegoš na nebesima i mi Srbi ovdje u Crnoj Gori, postojaće srpski narod, tradicija, ćirilica i svetosavlje".

Svečanosti otvaranja Srpske kuće prisustvovali su i predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić i lider Demokratske narodne partije Milan Knežević.

Selaković je ranije danas, zajedno sa ambasadorom Srbije u Podgorici Zoranom Bingulcem, položio vijenac na spomenik Karađorđu Petroviću, vođi Prvog srpskog ustanka.