latinica  ћирилица
15/02/2019 |  20:33 | Autor: SRNA

Abe - Kurc: Proširenje saradnje na polju turizma

Premijer Јapana Šinzo Abe i austrijski kancelar Sebastijan Kurc saglasili su se da dvije zemlje prošire saradnju na polju turizma, javili su japanski mediji.
Tokio (Foto: Thinkstock) -
Tokio (Foto: Thinkstock)

Oni su se u Tokiju saglasili i da unaprijede trgovinu između Austrije i Јapana, s obzirom na to da je 1. februara na snagu stupio sporazum o ekonomskom partnerstvu Јapana i EU, čime je stvoreno područje slobodne trgovine koje pokriva otprilike jednu trećinu globalne ekonomije.

Kurc je tokom razgovora pozdravio početak direktnih letova između Beča i Tokija ovog vikenda.

Abe je novinarima nakon sastanka rekao da su Јapan i Austrija uspjeli da daju primjer svijetu, kao "zastavnici slobodne trgovine", usljed rastućeg protekcionizma u svijetu, javila je japanske novinska agencija Kjodo.

Kurc je na konferenciji za novinare rekao da je Јapan partner koji podržava slobodnu trgovinu.

Abe je izrazio nadu da će ojačati međusobno povjerenje sa Kurcom, s obzirom na to da se ove godine obilježava 150 godina bilateralnih odnosa Јapana i Austrije.

Kurc planira da posjeti Memorijalni park mira u Hirošimi, kako bi odao počast žrtvama napada atomskom bombom u ovog gradu tokom Drugog svjetskog rata.

Austrijski kancelar prvi put je u zvaničnoj posjeti Јapanu decembra 2017. godine kada je preuzeo dužnost. Kurc je kao student jednom boravio u Јapanu.