latinica  ћирилица
16/02/2019 |  12:08 ⇒ 14:10 | Autor: Agencije

Vučić razgovarao sa Lavrovom u Minhenu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Minhenu, na marginama bezbjednosne konferencije u tom njemačkom gradu, s ministrom inostranih poslova Rusije Sergejem Lavrovom.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić konstatovali su na sastanku u Minhenu da postoji bliskost Rusije i Srbije u pristupu rješavanja kosovskog problema i naglasili važnu ulogu Savjeta bezbjednosti UN u tom procesu, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

-Naglašena je potreba ukidanja provokatorskih odluka Prištine o uvođenju takse na proizvode iz Srbije i BiH i formiranju `kosovskih oružanih snaga`, uprkos Rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN 1244 - navodi se u saopštenju.

Lavrov i Vučić razgovarali su na marginama 55. Minhenske bezbjednosne konferencije i o bilateralnoj saradnji i rješavanju kosovske krize, prenio je "Sputnjik".

-Razmijenjena su mišljenja o aktuelnim pitanjima bilateralne saradnje i iz svijeta. Naglašeno je obostrano raspoloženje da se produbi strateško partnerstvo i realizuju dogovori koji su sklopljeni tokom zvanične posjete predsjednika Rusije Vladimira Putina Beogradu 17. januara - navodi se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Vučić je tim sastankom nastavio niz bilateralnih susreta koje je započeo juče, prvog dana učešća na 55. Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji koja okuplja najviše političke i ekonomske lidere iz cijelog svijeta.

Prvog dana Vučić se sastao sa šefom nemačke diplomatije Hajkom Masom, potpredsjednikom Vlade i ministrom spoljnih i evropskih poslova Belgije Didijeom Rejndersom, državnim ministrom za Evropu i Ameriku i političkim direktorom u britanskom Forin ofisu Alanom Dankanom i Ričardom Murom.

Sastao se takođe s predsjednikom Moldavije Igorom Dodonom, a na kratko je, u odvojenim susretima, razgovarao i sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini i premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Uoči odlaska u Minhen Vučić je najavio brojne susrete i rekao je da će se na tom skupu “boriti za Srbiju“.

Minhenska bezbjednosna konferencija otvorena je juče i do nedjelje će okupiti brojne visoke svjetske zvaničnike — 35 šefova država ili vlada i 50 ministara spoljnih poslova.