latinica  ћирилица
16/02/2019 |  18:47 ⇒ 17/02/2019 | 07:01 | Autor: RTRS

Konferencija u Minhenu: EU da interveniše bez pomoći SAD

Evropska unija mora biti sposobna intervenisati, a da u pomoć ne zove Sjedinjene Američke Države, poruka je Konferencije o bezbjednosti u Minhenu. Predsjednik konferencije Volfgang Išinger za ovogodišnju konferenciju kaže da je najveća i najvažnija od osnivanja, prije više od 50 godina.

Drugog dana Minhenske bezbjednosne konferencije visoke zvanice su pozvale učesnike na saradnju u svim oblastima bezbjednosti i ekonomije i na više globalnog multilateralnog partnerstva. Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da se multilateralni svjetski poredak raspada, ali da to ne znači da ga treba uništiti. Posebno je kritikovala izolacionističku i nacionalističku politiku američkog predsjednika Donalda Trampa.

- I zato se postavlja jedno veliko pitanje - da li se držimo principa koji smo naučili iz Drugog svjetskog rata i nacionalizma koji je izazvala Njemačka, da multilateralizam nije veliki, da je teško, sporo...Čvrsto sam uvjerena da je ovo bolje nego vjerovati da je čovjek sposoban riješiti sve stvari sam - rekla je Merkelova.

Ona je istakla da Njemačka podržava uvođenje sankcija Rusiji, ali da Evropa nije zainteresovana za raskid odnosa sa Moskvom. Isključenje Rusije sa gasnog tržišta Evrope iz političkih razloga bilo bi, kaže, pogrešno. Potvrdila je izgradnju gasovoda Sjeverni tok dva.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je EU dozvolila da bude uvučena u besmislenu konfrontaciju sa Rusijom. On je dodao da je Rusija, bez obzira na brojne spekulacije, zainteresovana da EU bude jaka, samostalna i otvorena.

S druge strane, američki potpredsjednik Majk Pens rekao je da evropske države treba da se povuku iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, te ih pozvao na oprez prilikom upotrebe opreme kineske kompanije Huavej. Naglasio je da EU mora priznati predsjedavajućeg Nacionalne skupštine Venecuele Huana Gvaida za predsjednika te južnoameričke države.

- Huan Gvaido zaslužuje da ga "ostatak svijeta" prizna, a dikatator Maduro mora da podnese ostavku. Ponovo stari svijet može da stane u podršku slobode u novom svijetu. Danas pozivam EU da iskorači ka slobodi i prizna Gvaida za legitimnog predsjednika Venecuele - rekao je Pens.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić juče i danas imao je niz bilateralnih sastanaka. Јedan od njih bio je sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom, sa kojim je razgovarao o Kosovu i bilateralnoj saradnji, te sa američkim senatorom Ronom DŽonsonom.

Vučić je sa predsjednikom samoproglašenog Kosova Hašimom Tačijem prisustvoao je panelu "Bezbjednost u jugositočnoj Evropi".

Minhenska bezbjednosna konferencija, 55. po redu, otvorena je juče i do nedjelje okupiće brojne svjetske zvaničnike - 35 šefova država ili vlada, kao i 80 ministara spoljnih poslova i odbrane.

Povezane vijesti:

Han: Sporazum Beograda i Prištine do kraja mandata aktuelne EK

Vučić: Kompromis sa Prištinom ne može značiti kapitulaciju Srbije

Vučić: Albanci simuliraju nepostojeću realnost

Vučić razgovarao sa Lavrovom u Minhenu

Pens poziva evropske države da priznaju Gvaida

Lavrov: Moskva spremna za pregovore o produženju START-a

Merkelova najavljuje nove sankcije Rusiji, ali se ne odriče ruskog gasa