latinica  ћирилица
17/02/2019 |  13:09 | Autor: SRNA

Sutra statusna konferencija povodom žalbi u slučaju Mladića

Pred Međunarodnim mehanizmom za krivične tribunale u Hagu sutra će biti održana statusna konferencija povodom žalbi odbrane i tužilaštva u slučaju generala Ratka Mladića, rekao je danas Srni branilac generala Mladića Branko Lukić.

- Statusna konferencija uvijek ima istu agendu - da se provjeri da li ima nekih nezavršenih poslova kako na strani tužilaštva, tako i na strani odbrane i da li je vijeće donijelo neke odluke, a sljedeća tačka je stanje u pritvorskoj jedinici i zdravlje klijenta, pa će to biti tema i sutrašnje rasprave - rekao je Lukić.

On je najavio da će odbrana podnijeti podnesak u vezi sa zdravljem generala Mladića u kojem je iznijeti primjedbe na pretrage i liječenje, koje se sprovodi pod kontrolom pritvorske jedinice.

Podnesak će biti podnesen nakon sutrašnje statusne konferencije, budući da je vještak odbrane, svjetski priznati stručnjak za nuklearnu medicinu, dobio dodatno vrijeme da pripremi izvještaj.

Izlaganje žalbi i odbrane i tužilaštva na prvostepenu presudu, prema Lukićevim riječima, očekuje se u oktobru ove godine, do kada bi vijeće moglo da prouči predmet, pošto ima novih sudija kojima je potrebno vrijeme da se upoznaju sa njim. 

- Nama je rečeno da će izlaganje žalbe biti vjerovatno na jesen. Očekujem da ćemo negdje oktobra mjeseca da izlažemo žalbu i mi i tužilaštvo, a da će 2020. godine biti izrečena drugostepena presuda - rekao je Lukić.

Prvostepena presuda generalu Mladiću izrečena je pred Haškim tribunalom 22. novembra 2017. godine, kada je osuđen na kaznu doživotnog zatvora.