latinica  ћирилица
18/02/2019 |  10:21 ⇒ 12:16 | Autor: SRNA

Davidović: Vlada realizuje brojne projekte za mlade

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović rekla je danas da Vlada Srpske realizuje brojne projekte radi unapređenja položaja mladih, stvaranja boljeg poslovnog ambijenta i uslova za njihov ostanak na ovim prostorima.
Sonja Davidović - Foto: SRNA
Sonja DavidovićFoto: SRNA

Davidovićeva je navela da resorno ministarstvo već 11 godina realizuje program subvencija kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove, što je direktna pomoć ovoj populaciji pri rješavanju stambenog pitanja, kao jednog od preduslova za zasnivanje porodice. 

- Za ove namjene do sada je izdvojeno 9,79 miliona KM za 3.398 korisnika. Riješeno stambeno pitanje i posao su značajna osnova za formiranje porodice" - rekla je Davidovićeva za Nezavisne novine.

Davidovićeva je kao primjer navela i jednokratnu pomoć preko Fonda za treće i četvrto dijete - za rođenje trećeg djeteta 600 KM, a četvrtog 450 KM, te nabavku udžbenika za odlične učenike od trećeg do devetog razreda iz porodica sa četvoro i više djece.

Ona je navela da ostala ministarstva i druge institucije Srpske realizuju projekte u vezi sa samozapošljavanjem u privredi i poljoprivredi, pokretanjem vlastitog biznisa i zapošljavanjem pripravnika. 

- Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite i Zavod za zapošljavanje realizuju program podsticanja preduzetništva kod mladih do 35 godina `Startap Srpska`, čija je vrijednost dva miliona KM - napomenula je Davidovićeva.

Ona je ocijenila da je ukupni ambijent mnogo povoljniji i da će mjere koje će Vlada tek preduzeti pokazati da su Srpskoj mladi i demografska politika na prvom mjestu.