latinica  ћирилица
18/02/2019 |  11:20 ⇒ 14:11 | Autor: SRNA

Suđenje za stradanje Srba u Brodu - završne riječi tužilaštva i odbrane 18. marta

Sud BiH zakazao je za ponedjeljak, 18. mart, iznošenje završnih riječi tužilaštva i odbrane u predmetu koji se vodi protiv Alminka Islamovića, za zločine nad srpskim civilima u Brodu 1992. godine.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Tokom današnjeg ročišta ispitan je svjedok odbrane Ilija Mihalj, koji je potvrdio da je poznavao bivšeg direktora Tehnoservisa u tadašnjem Bosanskom Brodu Ratka Kovačevića, kojem je posudio novac za "otkup glave". 

- Došao je sam kod mene zavijene glave i tražio 10.000, 11.000 njemačkih maraka za otkup - rekao je Mihalj braniocu optuženog, advokatu Senki Nožici.

Mihalj je rekao tužiocu Miroslavu Јanjiću da je Kovačeviću bila zamotana glava jer ga je neko, dok je bio vezan na mostu, udario pištoljem, nakon čega je odveden doktoru koji ga je previo.

Svjedok je naveo da je od Kovačevića samo saznao da nekome treba dati novac da ga puste i da ništa više nije objašnjavao. 

- Trebalo mu je 20.000 njemačkih maraka, a od mene je tražio 10.000, 11.000. Nisam ga pitao za detalje. Novac sam mu dao u kafiću "Rubikon" u Slavonskom Brodu - rekao je Mihalj.

Današnjim svjedočenjem završen je dokazni postupak u ovom predmetu, nakon čega su tužilac i odbrana optuženog najavili da će Sudu dostaviti završne riječi u pisanoj formi, koje će na ročištu 18. marta kratko obrazložiti.

Islamović je optužen da je kao pripadnik i komandir Vojne policije HVO-a od marta do oktobra 1992. godine učestvovao u hapšenju, ubijanju, psihičkom i fizičkom maltretiranju srpskih civila koji su bili zatočeni u podrumu stare stanice policije u tadašnjem Bosanskom Brodu i na stadionu Poleta.

Na teret mu je stavljeno odvođenje zarobljenih na prinudni rad, paljenje i pljačkanje njihove imovine, kao i uništavanje vjerskih, kulturnih i istorijskih spomenika.

Iznošenje završnih riječi zakazano je za 9.00 časova.