latinica  ћирилица
18/02/2019 |  13:03 ⇒ 14:57 | Autor: SRNA

Neustavan Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH koji propisuje da nijedna druga zastava ne smije biti istaknuta uz zastavu BiH i koji propisuje novčane sankcije, nevažeći je, nije ustavan i nikada nije potvrđen u Predsjedništvu BiH niti je ta odluka objavljena u "Službenom glasniku BiH", potvrđeno je Srni u Generalnom sekretarijatu Predsjedništva BiH.
Predsjedništvo BiH - Foto: RTRS
Predsjedništvo BiHFoto: RTRS

U odgovoru koji je Srni dostavljen iz Generalnog sekretarijata Predsjedništva BiH, istaknuto je da nikada nije završena procedura usvajanja ovih zakonskih izmjena koja je propisana članom jedan stav šest Ustava BiH i reguliše pitanje simbola.

"BiH će imati one simbole koje svojom odlukom odredi Parlamentarna skupština i potvrdi Predsjedništvo BiH", navedeno je u Ustavu.

Međutim, Predsjedništvo BiH nikada nije završilo svoj dio posla.

- Na sjednicama Predsjedništva BiH nikada nije odlučivano o davanju odobrenja na zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH /"Službeni glasnik BiH" 23/04/. Shodno tome, nikakva odluka o tome nije objavljena u `Službenom glasniku BiH` - piše u odgovoru na upit Srne koji je potpisao generalni sekretar Predsjedništva BiH Zoran Đerić.

Zapetljano klupko o isticanju simbola BiH počelo se odmotavati kada je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik dolaskom na ovu funkciju zahtijevao da se istakne zastava Republike Srpske u zgradi Predsjedništva, što je izazvalo salvu reagovanja ostala dva člana Predsjedništva BiH i horsku osudu, prvenstveno, bošnjačkih političara i akademske zajednice.

Tada se u tim reagovanjima moglo čuti da je izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH zabranjeno isticanje bilo koje druge zastave uz zastavu BiH i da su, ukoliko se to dogodi, zaprijećene novčane kazne.

Međutim, niko nije rekao da zakon na koji se pozivaju, u stvari, nije ni usvojen jer procedure nisu završene dok Predsjedništvo BiH ne donese odluku i objavi je u "Službenom glasniku BiH".

Prvi Zakon o zastavi BiH koji je usvojila Parlamentarne skupštine objavljen je u "Službenom glasniku BiH" broj: 19/01 i sadržaj toga zakona prošao je cjelokupnu ustavnu proceduru jer je potvrđen Odlukom Predsjedništva BiH koja je takođe objavljena u "Službenom glasniku BiH" broj: 28/01 od 13. novembra 2001. godine.

Izmjene i dopune ovog zakona o zastavi BiH, na koje se pozivaju protivnici unošenja zastave Republike Srpske u zajedničke institucije, usvojila je Parlamentarna skupština BiH i objavljen je u "Službenom glasniku" broj: 23/04, međutim, nikada nije potvrđen od Predsjedništva BiH, što je Srni potvrdio i odgovor generalnog sekretara Predsjedništva BiH.

Iz hronologije događaja jasno je da izmjene i dopune Zakona o zastavi BiH iz 2004. godine nisu na snazi, jer nije sprovedena ustavna procedura koja je propisana u članu jedan stav šest Ustava BiH.

Upravo izmjenama i dopunama ovog, nikad usvojenog, zakona propisano je da se ne smiju isticati druge zastave uz zastavu BiH, osim u slučaju Oružanih snaga BiH, ali i da će zastava BiH biti istaknuta na zgradama Suda i Tužilaštva BiH, kao i Centralne izborne komisije.

Imajući u vidu da nisu završene procedure usvajanja izmjena i dopuna ovog zakona, može se zaključiti da se na pravosudnim institucijama već godinama neustavno i nezakonito ističe zastava BiH jer Predsjedništvu BiH tek treba da se izjasni o ovim zakonskim izmjenama i odluči da li će ih potvrditi.