latinica  ћирилица
18/02/2019 |  13:30 ⇒ 15:48 | Autor: SRNA

Ugovori za stipendije Fonda "Dr Milan Јelić"

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević potpisao je danas u Banjaluci ugovore sa nauspješnijim studentima o dobijanju stipendija Fonda "Dr Milan Јelić" za akademsku 2018/2019. godinu, i to na prvom ciklusu studija 121 ugovor, drugom 14 i trećem ciklusu studija osam.
Srđan Rajčević - Foto: RTRS
Srđan RajčevićFoto: RTRS

Rajčević je istakao da se od najboljih studenata očekuje da radom i zalaganjem budu korisni za Republiku Srpsku, njen ekonomski razvoj i očuvanje nacionalnog identiteta.

- Ugovori su potpisani sa najboljim studentima koji su stipendisti Fonda `Dr Milan Јelić`. Do sada je za stipendiste ovog fonda izdvojeno više od 10 miliona KM, što je od velikog značaja - rekao je novinarima Rajčević.

On je naveo da će studenti na univerzitetima u Srpskoj dobijati 400 KM, studenti koji studiraju na univerzitetima u regionu 500 KM, oni koji su na prestižnim međunarodnim univerzitetima 800 KM, 5.000 KM za drugi ciklus studija i 10.000 KM za treći ciklus studija.

Student Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Sonja Trbojević izrazila je zadovoljstvo što je dobila stipendiju Fonda "Dr Milan Јelić".

- Ovo je velika čast za mene i moje kolege koje su dobile stipendiju. Imamo veliku odgvornost da opravdamo očekivanja, ali sam sigurna da ćemo biti uspješni kao i do sada - rekla je Trbojevićeva.

Student Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dušan Pejić kaže da je teško biti najbolji uz veliki broj studenata i kvalitetnu konkurenciju, te da želi da radi u skladu sa očuvanjem identiteta srpskog naroda.

Student drugog ciklusa studija na Univerziteu u Istočnom Sarajevu Sanja Miličević rekla je da, uprokos tome što je bila najbolji student, nije mogla da dobije posao i izrazila uvjerenje da će, nakon što okonča školovanje, to biti promijenjeno.