latinica  ћирилица
18/02/2019 |  15:16 ⇒ 16:08 | Autor: RTRS

Sertifikat "Prijatelja beba" prijedorskoj bolnici

"Doktor Mladen Stojanović", dobilo je sertifikat "bolnica prijatelj beba". To znači bolji standard i pristup pacijentkinjama, ali i unapređenje zdravstvenog sistema – rekao je ministar Alen Šeranić.
Prijedor - akreditacija bolnici - Foto: RTRS
Prijedor - akreditacija bolniciFoto: RTRS

Akreditacija je stigla kao nagrada za dosadašnji trud, ističe Drena Vujović, načelnica odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo. Ujedno, ovo je kažu, podstrek i za buduće pacijentkinje, ističući značaj dojenja.

- Dojenje ne znači da treba da bude podržano od ljekara i medicinskih sestara nego trud treba da bude čitave zajednice i čitavog ljudskog roda na ovim terenima. Da pokažemo da dojenje treba vratiti na svoje pravo mjesto - rekla je Vujović.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić istakao je da razvojni ciklus počinje sa dojenjem i dodao da je to vrlo bitno.

- Iz tog razloga želimo na neki način da tu praksu standardizujemo i ona je, da tako kažemo, već uvedena u zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj, ali u svakom slučaju da je promovišemo da ona postane ono što naše pacijentkinje, naše porodilje, danas sutra i kad se vrate kući treba da nastave kao takvu", naveo je Šeranić.

Da bi Odjeljenje za ginekologiju i akušerstvo bilo akreditovana služba, bio je neophodan dugotrajan proces truda i rada zaposlenih, istakao je Mirko Sovilj, direktor prijedorske bolnice. 

- Mi smo ispunili sve standardom propisane obaveze i Agencija za sertifikaciju je utvrdila da je naše odjeljenje naša bezuslovno dostigla stepen akreditovane službe i to nam je veliko zadovoljstvo - izjavio je Sovilj.

Posjeta prijedorskoj bolnici jedna je u nizu redovnih posjeta resornog ministra. Bila je to prilika za razgovor o planovima, ali i unapređenju rada ove ustanove.