latinica  ћирилица
18/02/2019 |  15:28 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Ugovori za stipendije Fonda "Dr Milan Јelić" (FOTO)

Od 2007. do danas Fond "Milan Јelić" stipendirao je najbolje studente prvog, drugog i trećeg ciklusa, za šta je do sada izdvojeno više od deset milona maraka.

U ministarstvu za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, ugovore je potpisalo 143 stipendista za aktuelnu akdemsku godinu.

Sonju Trbojević, studentkinju 5. godine banjalučkog Medicinskog fakulteta, za sjajne rezultate na studijama, nedavno je odlikovala predsjednica Srpske Željka Cvijanović, pa je prirodno da se našla među 121 stipendistom prvog ciklusa studija Fonda "Milan Јelić".

- Bez obzira što je to jedna nagrada za sav dosadašnji rad, mislim da je i velika odgovornost na nama da opravdamo očekivanja i da opravdamo tu nagradu koju smo dobili - rekla je Trbojević.

Među najboljima je i Dušan Pejić, student 4. godine srbistike na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

- To je jedna velika obaveza jer iza tih dobrih ocjena treba da stoji i znanje i ne samo sada, nego i uvijek. To je i obaveza i motivacija da se i dalje u budućnosti radi i usavršava - istakao je Pejić.

Sastanak je bio prilika da studenti informišu resornog ministra o stanju na pojedinim fakultetima. 

- Mi od njih očekujemo da da oni u skladu sa onim što je Republika Srpska uložila u njih da određeni dio i vrate Republici Srpskoj, ne mislimo na finasije, bilo kakvu nadoknadu, nego da svojim daljim radom, daljim zalaganjem budu od koristi za Republiku Srpsku - naglasio je ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević.

Iznosi stipendije za prvi ciklus studija iznose 400 maraka za studente koji studiraju u Srpskoj, 500 maraka za one koji studiraju u regionu i 800 maraka za studente na prestižnim međunarodnim univerzitetima, u devet obročnih rata. Po pet hiljada maraka dobiće 14 studenata drugog ciklusa, dok će po deset hiljada dobiti osam doktoranada.