latinica  ћирилица
18/02/2019 |  19:10 ⇒ 22:07 | Autor: RTRS

Ukazano na sve lošije zdravstveno stanje generala Mladića

Da li će general Ratko Mladić, sa medicinskom njegom koju mu pružaju u pritvorskoj jedinici, dočekati drugostepenu presudu, i da li će mu biti dozvoljeno da posjeti grobove svojih najbližih, raspravljano je pred Rezidentnim mehanizomom Ujedinjenih nacija u Hagu. General Mladić je upozorio Vijeće, da za njega sat otkucava.

Na statusnoj konferenciji pred iznošenje žalbi, Mladić se požalio da ne razumije medicinske nalaze koje mu daju neprevedene, a još više ga zbunjuju, kaže, dijagnoze u kojima piše da mu je stanje stabilno, ali i da mu je čak i izlazak na vazduh rizičan.

 - Јa nisam doktor i ne mogu da objasnim, a sve mi je lošije. Kažu da ne mogu na vazduh i ja se slažem, ali kako onda kažu da sam dobro. Mene to zbunjuje - rekao je general Mladić.

General je zahvalio predsjedavajućoj Vijeća, Mutombo Nijambi, na interesovanju za njegovo zdravlje i mogućnost da nastavi suđenje, ali pored zahtjeva da mu osoblje prevede nalaze zatražio je samo mogućnost da posjeti grobove ćerke, majke i bratanca prije nego što, kaže, bude kasno.

- To je sat koji otkucava. Hoću da ih žalim kako dolikuje - dodao je on,

Konferencija je nakon toga zatvorena za javnost, a Mehanizam će odluku donijeti, Ako sve bude po planu, žalbe bi trebalo da budu iznesene na jesen, a drugostepena odluka iduće godine.

- Žalbe su spremljene i kovertirane. Sad samo treba da se vijeće upozna sa njima i obavi taj dio usmenog iznošenja u oktobru, ali sve zavisi kojom brzinom će sudije pregledati žalbe - istakao je sin generala Mladića, Darko Mladić.

General Vojske Republike Srpske, prvostepenom presudom osuđen je na doživotnu kaznu, ali uvažavanjem žalbe i promjenom sudskog vijeća koje je donijelo tu presudu, odbrana se nada drugačijoj odluci.