latinica  ћирилица
18/02/2019 |  19:15 ⇒ 19:51 | Autor: RTRS

Dodik: SNSD nezaobilazan faktor u formiranju vlasti na nivou BiH (FOTO)

Predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović počinju pregovore o nastavku konstitusanja bh. vlasti. Dinamika rada dogovarana je na nenajavljenom, pripremnom sastanku tri lidera, održanom poslijepodne u zgradi Predsjedništva BiH.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je ova stranka nezaobilazan faktor u formiranju vlasti na nivou BiH, jer ima kapacitet i u Predstavničkom i u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Tačno dva mjeseca nakon početnih konsultacija parlamentarnih stranaka o izboru predsjedavajućeg Savjeta ministara, u istoj zgradi na adresi Maršala Tita, za stolom lideri tri izborne pobjedničke bh. parlamentarne partije.

Tada najavljeni "pokušaji" Bakira Izetbegovića da ojača bošnjačke poslaničke kapacitete, do sada nisu urodili plodom, pa se vratio inicijalnim pregovorima. I baš kao i tada – opet nije sporan prijedlog SNSD-a da kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara bude Srbin a personalno rješenje - Zoran Tegeltija.

Ni NATO put BiH nije više eliminatorno pitanje za sastav Savjeta ministara. Tom, težom temom će se, kažu, baviti kasnije. Danas su na dnevnom redu bila rješiva pitanja. Јedno takvo, za lidera SNSD-a jeste zloupotreba u zapošljavanju i uhljebljenje, u zajedničkim institucijama, "pulena” odlazeće vlasti. 

Prema njegovim riječima, "stari nosioci vlasti" u zajedničkim institucijama BiH zaposlili su nakon izbora više od 400 ljudi, što je nedopustivo.

- Mislim da to nije dobro. Političke opcije koje dobiju vlast treba da postavljaju svoje ljude. Ovako nikada nećemo dobiti kompaktnu strukturu koja će se baviti poslovima, već će se baviti političkim izluđivanjima o mnogim stvarima - rekao je Dodik.

Bakir Izetbegović (Foto: I.Š./Klix.ba)

Potiskujući NATO integracije u stranu, Izetbegović je "smislio" gorući problem u BiH. I mada je stanje nepromijenjeno posljednjih gotovo dvije decenije, ovaj put problematizovao je položaj konstitutivnih naroda u entitetima u kojima su manjina. 

- Govorilo se o izgradnji zemlje, o položaju Bošnjaka i Hrvata u Republici Srpskoj i Srba u Federaciji, ali i o smanjivanju tenzija - naveo je Izetbegović.

To što je sam tenzije podizao, između ostalog i inicijativom o promjeni naziva Republike Srpske, Izetbegović kao da je "zaboravio". Kako god bez očekivane podrške takozvanog bh. bloka, sada utrnulu ruku pruža strankama okupljenim oko Saveza za bolju budućnost. I sastanke sa liderima tih stranaka najavljuje do kraja ove sedmice, a u narednih dvije ili tri i formiranje Savjeta ministara BiH. Što se lidera HDZ BiH tiče, može i ranije.

- Optimističan sam, i ne vidim razlog da to prolongiramo. U narednih par dana ponovo ćemo sjesti i dogovarati. Danas smo se sastali da vidimo dinamiku za formiranje Savjeta ministara -dodao je Čović.

Dragan Čović (Foto: I.Š./Klix.ba)

I opet je ponovljeno kako nikome nije sporan prijedlog SNSD-a da predsjedavajući Savjeta ministara bude Srbin i da personalno rješenje bude Zoran Tegeltija. Pregovori će biti nastavljeni novim sastankom trojice lidera.