latinica  ћирилица
18/02/2019 |  19:18 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Nove načelnike dobile i opštine u Federaciji

Nove načelnike dobile su i opštine u Federaciji, sa većinskim srpskim stanovništvom

Za novu načelnicu Drvara izabrana je SNSD-ova Dušica Runić. Ona je sa 60 odsto glasova pobijedila nezavisnog kandidata Darka Kajteza. Stanovnici Bosanskog Petrovca, najveću podršku dali su nezavisnom kandidatu Dejanu Prošiću, koji je dobio 29 odsto glasova. Nezavisni kandidat Milorad Gligić novi je načelnik opštine Bosansko Grahovo, a dobio je povjerenje 59 odsto Grahovljana. 

Članovi SNSD-a u Drvaru proslavili su pobjedu Dušice Runić, svog kandidata na prijevremenim izborima za načelnika opštine. Runićevu, koja je do izbora bila vršilac dužnosti načelnika, podržalo je 60 odsto Drvarčana. Dan nakon izbora, novoizabrana načelnica kaže – njeni ciljevi su jasni.

- Uvijek ponavljam da će moj fokus biti na pronalasku investitora, kako bi se stvorili uslovi za stvaranje poslovne zone, za kreiranje radnih mjesta za mlade i za žene, jer je zaista gorući problem u opštini Drvar nezaposlenost - istakla je ona.

2 Osim toga, u planu su ulaganja u infrastrukturu, ali i otvaranje Centra za socijalni rad, kako bi se ostvarili uslovi za bolju socijalnu zaštitu stanovništva ove opštine, poručila je Runićeva. Od novoizabrane načelnice Drvarčani mnogo očekuju.

Grahovljani su za novog načelnika opštine birali nezavisnog kandidata Milorada Gligića, koji je u borbi za načelničko mjesto pobijedio SNSD-ovog Uroša Makića. Njegov prvi korak, kako kaže, biće rad na osnivanju komunalnog preduzeća u Bosanskom Grahovu.

- Druga stavka na kojoj ću raditi je podizanje zdravstvene zaštite na viši nivo. Mi smo eć poduzeli neke korake da našu ambulantu u Bosanskom Grahovu vratimo Domu zdravlja u Livnu - naglasio je Gligić.

Novog načelnika dobili su i stanovnici Bosanskog Petrovca, poslije duže vremena iz srpskog naroda. Dejan Prošić, iako u lokalnom parlamentu član Kluba SNS-a, na izbore je izašao kao nezavisni kandidat. Najveću pažnju kao novi načelnik posvetiće ekonomskom jačanju opštine kroz pomoć malim poljoprivrednim gazdinstvima, brigu o socijalno ugroženim, ali i razvoj šumarstva.

- To treba da napravimo jednu sveobuhvatnu analizu, i da napravimo strategiju vezano za šumarstvo, jer šume su naš najveći resurs koji treba da bude agregat našeg ekonomskog razvoja - smatra Prošić.

Petrovčani od novog načelnika očekuju ,prije svega, da zaustavi odliv mladog i radno sposobnog stanovništva. Za razliku od ostalih federalnih opština sa većinskim srpskim stanovništvom, u trci za načelnika opštine Bosanski Petrovac učestvovalo je šest kandidata.