latinica  ћирилица
19/02/2019 |  13:04 | Autor: SRNA

Ratari treba da spriječe štetu od glodara

U početnim fazama razvoja strnih žita glodari mogu nanijeti veliku štetu na njivama zbog čega ratari treba da obilaze parcele i spriječe eventualna oštećenja, navodi se u sedmičnom agrometeorološkom biltenu Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.
Stanje usjeva - Foto: RTRS
Stanje usjevaFoto: RTRS

Stručnjaci ocjenjuju da rast dnevne temperature vazduha neće uticati na mirovanje prezimljujućih poljoprivrednih kultura i da je pozitivna temperatura zemljišta u zoni korjenovog sistema ozimih usjeva pogodovala razvoju njihovih podzemnih organa.

Snijeg se u svim proizvodnim područjima otopio i ostalo ga je samo u višim planinskim predjelima, a sa njegovim otapanjem došlo je do povećanja zimske rezerve vlage koja će biti od velikog značaja početkom vegetacionog perioda.

Ranocvjetajuće voćne vrste, kao što su breskva i kajsija, još su u fazi mirovanja, ali rast temperature vazduha koji se nastavlja narednih sedam dana mogao bi dovesti do bubrenja lisnih pupoljaka.

Agrometeorolozi upozoravaju da u tim osjetljivim fazama razvoja i u uslovima padavina može doći do infekcije koja prouzrokuje kovrdžavost lista breskve.