latinica  ћирилица
19/02/2019 |  14:06 ⇒ 17:30 | Autor: SRNA

Petričević: Obezbijediti bolje poslovno okruženje

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je da je zadatak Ministarstva i Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća da obezbijede transparentno i bolje poslovno okruženje, te učestvuju u donošenju zakona i propisa kako bi ove firme imale podršku.

- Mala i srednja preduzeća čine više od 80 odsto naše privrede. Njihov razvoj omogućava zapošljavanje većeg broja ljudi. Osim finansijske podrške, vrlo su važne besplatne obuke, umrežavanje i realizacija projekata da bi preduzeća bilježila privredni rast - rekao je Petričević novinarima nakon posjete sjedištu Agencije u Banjaluci.

On je izrazio uvjerenje da će se putem izmjena zakona i dopune nadležnosti dodatno ojačati uloga Agencije u razvoju Srpske.

Petričević je naveo da će se početkom drugog kvartala ove godine na dnevnom redu Narodne skupštine Republike Srpske naći zakon o izmjenama i dopunama Zakona o razvoju malih i srednjih preduzeća, kojim se, između ostalog, predlaže promjena naziva Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća u razvojna agencija Republike Srpske.

Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić rekao je da će Agencija biti transformisana u razvojnu agenciju Srpske i da takva praksa postoji i u zemljama u okruženju, čime će dobiti dio novih nadležnosti kao što je promocija stranih ulaganja.

Prema njegovim riječima, Agencija će nastaviti da bude servis privrede Republike Srpske.

Kada je riječ o statistici u vezi sa malim i srednjim preduzećima u Srpskoj, Đukić je rekao da se, prema podacima iz 2017. godine, može reći da privreda Srpske bilježi rast i da stanje nije tako crno kakvim ga neko želi predstaviti.

On je naveo da se u Srpskoj više preduzeća otvara nego što ih se zatvara, te naveo da je najčešće riječ o firmama iz oblasti drvoprerade, metaloprerade, tekstilne industrije.