latinica  ћирилица
19/02/2019 |  16:18 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Blagodati banje Mlječanice uticale na razvoj seoskog turizma

Unapređenje banjskog liječenja u Mlječanici, kod Kozarske Dubice, uticalo je na razvoj seoskog turizma. Ljekovita mineralna voda, koja se koristi već više od pet hiljada godina, poznata je u regionu. Za predstojeću sezonu, u banji Mlječanica pripreme su u punom jeku, a za doček gostiju pripremaju se i mještani.

Ko jednom dođe u Mlječanicu uvijek joj se vraća, kaže Ljubica Uljarević iz Trebinja, koja drugi put dolazi na rehabilitaciju. Ljekovita voda, kaže, više je nego djelotvorna za mnoge zdravstvene probleme.

Sumporna voda može da se koristi za kupanje, hidroterapiju, piće i inhalacije, zbog čega u ovu banju dolaze pacijenti iz cijelog regiona. Sve je spremno za narednu sezonu, a pored Instituta za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, obnovljeni smještajni kapaciteti upotpunili su banjsku ponudu.

- Urađena je sanacija 15 bungalova čime je oformljeno bungalovsko naselje. Pratimo i nove trendove pa su sada svi bungalovi opremljeni LCD televozorima i bežičnim internetom - ističe Dragan Brdar, direktor banje.

Trendove su odlučili da prate u mještani Mlječanice. Koristeći blizinu banje, mnogi se okreću seoskom turizmu. Među njima je i porodica Babić. Seosko domaćinstvo raspolaže sa dvije drvene kuće, a u planu je izgradnja dodatnih sadržaja.

-Smatram da je ovaj kraj pogodan turizmu i da će narod znati prepoznati bogatstva koja nam priroda nudi - kaže Marija Babić.

Babići nisu jedini koji su odlučili selo prilagoditi potrebama tržišta. Tako u Mlječanici uzgajaju ribu i bave se pčelarstvom. Pojedini razmišljaju da u svoja domaćinstva uvedu i tradicionalu kuhinju. Svi samo čekaju proljeće i turiste.