latinica  ћирилица
19/02/2019 |  16:32 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Učenica iz Dubice, Lana Tatić, jedina djevojka automehaničar

Osamnaestogodišnja Dubičanka, Lana Tatić, jedina je djevojka automehaničar u ovim krajevima. U istoriji dubičkog Srednjoškolskog centra, ona je jedina djevojka koja se školuje za automehaničarski zanat.

Mlada Dubičanka Lana Tatić nije tipična djevojka. Ona ne lakira nokte, već su joj ruke umazane uljem iz automobilskih motora. Od djetinjstva su je zanimali automobili, a sve o njima naučila je od oca, automehaničara i vozača. Zbog toga nikoga nije čudilo kada je upisala automehaničarski zanat. Za sebe kaže da je sin u porodici sa tri kćerke.

-Dok sam bila manja, uvijek sam se igrala sa kamiončićima i autićima, a onda tati polako pomagala kada se njemu nešto pokvari na kamionu, na autu... Kada sam stasala za upis u srednju školu, izabrala sam ovo - priča Lana.

Ona dane provodi u automehaničarskoj radionici, na časovima praktične nastave. Ruši sve predrasude, jer kod nas je žena automehaničar još rijetkost.

-Kad idem negdje i vidim auto zaustavljen kraj ceste, ja stanem da vidim treba li nešto pomoći. Ali svi komentarišu: Ma šta ćeš mi ti pomoći! Onda ja kažem da sam automehaničar, a oni se čude - dodaje mlada automehaničatka.

Lana je jedina djevojka automehaničar u istoriji dubičkog Srednjoškolskog centra. Goran Tubić, koordinator praktične nastave u Mješovitoj srednjoj školi "Nikola Tesla" kaže da su na nju ponosni, jer na ovoj teritoriji neimaju ženskog učenika, djevojčicu koja pohađa automehaničara mašinsku struku.

-Mislim da je ona takođe primjer gdje se može razbiti predrasuda da je poziv automehaničara rezervisan samo za muškarce - kaže Tubić.

Iako još nema vozačku dozvolu, Lana zna da vozi automobil, kamion i upravlja bagerom. Planira da postane profesionalni vozač kamiona i jedva čeka polaganje vozačkog ispita.