latinica  ћирилица
20/02/2019 |  08:11 ⇒ 12:39 | Autor: SRNA

Nova svjedočenja o stradanju Srba u Orašju

Sud BiH trebalo bi danas da nastavi suđenje desetorici optuženih pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ za zločin nad Srbima u Orašju 1992. godine.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Za zločine u Orašju optuženi su general HVO-a Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Јoso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Јurić.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura HVO-a, te vojne i civilne policije u Orašju.

Na teret im je stavljeno da su počinili progon srpskog stanovništva, i to ubistvima, zatvaranjem, mučenjem, silovanjima i drugim radnjama.

Na suđenju 6. februara, svjedok Tužilaštva BiH Petar Mojić izjavio je da ga je u logoru u Osnovnoj školi u Donjoj Mahali, između ostalih, premlaćivao jedan od najgorih vojnih policajaca, Mato Živković zvani Rakijica.

- Tukao me stolicom bez naslonjača i palicama po leđima, rukama, nogama, a najteže mi je bilo kada me udarao po prsima jer od rođenja imam urođenu manu grudnog koša. Udarao me 15, 20 minuta, što je bilo nešto kraće u odnosu na druge zatvorenike - svjedočio je Mojić.

On je potvrdio da su, osim Rakijice, drugi policajci koje je znao samo po nadimcima bili nemilosrdni prema zatvorenim Srbima, objasnivši da su ih nakon fizičkog zlostavljanja policajci vraćali opasačem vezanih nogu i vukući po betonu.

- Јedan zatvorenik je podlegao od batinjanja, a poštar Perica Božić vraćao se zavraćene kože na glavi i bez kose, a čim mu se rane smire, ponovo su ga udarali na istom mjestu. Vidio sam da su mu od udaraca i ruke bile prebijene - ispričao je Mojić.

On je rekao da ga je tukao i optuženi Mirko Јurić zvani Kemi, te da ga je posebno ponizio kada je morao da skine svu odjeću i da se napolju, dok su prolaznici gledali, opere hladnom vodom i deterdžentom za suđe, jer mu nije dozvolio da ode u toalet.