latinica  ћирилица
20/02/2019 |  11:32 ⇒ 12:26 | Autor: SRNA

Srpska mnogo uradila na povratku raseljenih i izbjeglih

U Republici Srpskoj urađeno je mnogo aktivnosti u realizaciji povratka raseljenih i izbjeglih lica, ocijenio je danas u Doboju član Vijeća naroda Republike Srpska Davor Čordaš.
Čordaš u Doboju - Foto: SRNA
Čordaš u DobojuFoto: SRNA

Čordaš je naveo da je dosta posla i ostalo da se uradi, te da su to uglavnom projekti sa nivoa BiH kada je riječ o regionalnim stambenim programima i takozvanom CEFT dva programu za raspuštanje kolektivnih i alternativnih smještaja.

On je ocijenio da akcenat više nije na perspektivi povratka, već povratnika.

- Danas je pitanje kako naši povratnici, koji su se vratili prije 15-20 godina, mogu opstati, ne samo ovdje, već u cijeloj BiH - rekao je Čordaš novinarima prije početka godišnjeg foruma "Stanje i perspektive povratnika u Republiku Srpsku", koji u Doboju organizuje Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica FBiH.

Čordaš je rekao da nije važno samo napraviti kuću povratniku, nego se otvaraju nove ekonomske teme.

- Kada govorite o održivosti povratka, tu su sada nove teme i projekti. Više nema priče da se pomaže ljudima sa nekoliko hiljada KM ili sa plastenikom, već moramo krenuti sa programima gdje će ljudi sami krenuti sa projektima - ocijenio je Čordaš.

Ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Edin Ramić rekao je da je suština problema povratnika ista u Republici Srpkoj i FBiH.

On je istakao da je i dalje u fokusu održivi povratak u lokalne zajednice.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović ocijenio je da je za reintegraciju u BiH značajna realizacija Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma, sa akcentom na uklanjanje diskriminacije u zapošljavanju povratnika, obrazovanju i upotrebi maternjeg jezika, kao i jačanje institucija BiH.

DŽaferović je rekao da se BiH danas susreće i sa odlaskom mladih i formiranih porodica, a kao uzrok navodi nestabilnu političku situaciju u BiH i nedostatak posla.

U Doboju se danas održava godišnji forum "Stanje i perspektive povratnika u Republiku Srpsku", na kojem se kroz četiri panela razmatraju perspektive građanskog organizovanja povratnika, odgovornost prema zajednici, povratnici i obrazovni sistem, te održivi ekonomski razvoj povratnika.

Forumu prisustvuje potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, kao i drugi nosioci javnih funkcija u Republici Srpskoj i FBiH.