latinica  ћирилица
20/02/2019 |  11:50 | Autor: RTRS

Banjaluka: Ispravni svi kontrolisani uzorci mesa iz uvoza

Svi kontrolisani uzorci mesa iz uvoza, koji su protekle sedmice provjeravani u svim banjalučkim tržnim centrima, potpuno su ispravni, potvrđeno je u gradskom Odjeljenju za inspekcijske poslove.
Banjaluka: Kontrola mesa (Foto: banjaluka.rs.ba) -
Banjaluka: Kontrola mesa (Foto: banjaluka.rs.ba)

Prema nalogu ovog odjeljenja, uvozno meso je analizirano u laboratorijama Instituta za javno zdravstvo i Instituta "Vaso Butozan".

- Svi rezultati su negativni, što, drugim riječima, znači da je meso potpuno ispravno. Na određen način, ovo predstavlja potvrdu kvalitetnog inspekcijskog nadzora, od granice pa do prodajnog mjesta - rekao je Јanko Kecman, načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove.

On je ukazao da je ova kontrola pokrenuta poslije medijskih napisa o skandalu u Poljskoj, kad su prikazani video snimci o tome kako meso od oboljenih krava završava u preradi. Podstaknuta ovim slučajevima, gradska inspekcija naložila je dodatnu kontrolu u mesnicama šest tržnih centara na području Banjaluke.

- Bez obzira na to što je Kancelarija za vetrinarstvo BiH ranije potvrdila da nema mesa iz sporne poljske klaonice, htjeli smo da utvrdimo kakav je kavlitet mesa iz uvoza i da li je možda na neki drugi način, a ne redovnim uvozom, takvo meso dospjelo na naše tržište - naglasio je Kecman.

Izvor: banjaluka.rs.ba