latinica  ћирилица
20/02/2019 |  13:55 ⇒ 14:25 | Autor: SRNA

BiH se pokazala kao nesposobna da brani svoj prostor

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je bilo mnogo propusta u vezi sa migrantima, da se BiH pokazala kao nesposobna da brani svoj prostor i da sada postoje otvoreni problemi na koje treba reagovati.
Milorad Dodik - Foto: Screenshot
Milorad DodikFoto: Screenshot

Dodik je naglasio da su bila bezuspješna ranija upozoravanja i da potpuno neodgovorna struktura na nivou BiH ne može da riješi nijedan problem.

- Činjenica da nije formirana vlast i da oni koji treba da odu sa funkcija nisu motivisani da obavljaju svoje obaveze govori koliko je to široko za različite moguće negativne posljedice sa kojima ćemo morati da se suočimo - rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je istakao da je svjestan postojanja migranata i u drugim zemljama, ali da u BiH to ima svoju specifičnost i svaki njihov priliv izaziva dramatične političke procese koji mogu da ugroze unutrašnju i političku stabilnost.

Prema Dodikovim riječima, BiH ima tu nesreću što se graniči sa EU, koja "uzima ono što njoj treba, a u BiH vraća ono što je nekvalitetno".

- Јoš nam pošalju novac da bi se nešto napravilo, a onda nam kažu da moramo da ćutimo i budemo time zadovoljni. I oni su, u međuvremenu, otvorili taj problem, a onda pojedini u EU govore da u zemljama u dodiru treba napraviti kampove za migrante i da će to EU plaćati. Niti su nam potrebne njihove pare, niti kampovi za migrante. Neka ih uzmu kod sebe i neka to rješavaju. Kada već imaju pare neka onda sami odrede kampove - poručio je Dodik.

Dodik je dodao da postoji komunikacija sa Srbijom i Crnom Gorom, ali da se treba suočiti sa realnošću jer i oni pokušavaju da što prije dislociraju migrante koji idu kroz njihovu zemlju.