latinica  ћирилица
20/02/2019 |  14:42 ⇒ 14:44 | Autor: SRNA

Drljača i Šulić o odlagalištu radioaktivnog otpada u Novom Gradu

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača upoznao je danas poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Denisa Šulića o situaciji u ovoj lokalnoj zajednici, istakavši da su među vodećim problemima prekategorizacija graničnog prelaza Novi Grad-Dvor i najavljena izgradnja odlagališta radioaktivnog otpada u toj susjednoj hrvatskoj opštini.
Miroslav Drljača i Denis Šulić - Foto: SRNA
Miroslav Drljača i Denis ŠulićFoto: SRNA

- Prekategorizacija graničnog prelaza je dugogodišnji problem opštine iako nije u našoj nadležnosti. Јoš od jula 2013. godine, od ulaska Hrvatske u EU, traju aktivnosti da se graničnom prelazu vrati raniji status prelaza za teretni saobraćaj - rekao je Drljača.

On je naveo da su u protekle dvije godine realizovane brojne aktivnosti i održano više sastanaka s ciljem rješavanja tog problema.

- Ne može se reći da smo naišli na zatvorena vrata. Na sastancima i dogovorima u nadležnim ministarstvima u Sarajevu dobili smo uvjeravanja da će doći do rješenja. Slično je bilo i na sastancima u Zagrebu, međutim, do danas osim obećanja ništa nije riješeno. U međuvremenu privrednici imaju dodatne troškove i probleme - rekao je Drljača.

On je naveo i da najavljena izgradnja odlagališta radioaktivnog otpada u susjednoj opštini Dvor već nekoliko godina predstavlja problem za Novi Grad, dodavši da, uprkos svim protivljenjima, peticijama i rezolucijama, Hrvatska nastavlja realizaciju usvojenog programa.

Šulić je rekao da je razgovarano i o povećanju proizvodnje u industrijskoj zoni kao i o saradnji sa Vladom Republike Srpske, koja je ocijenjena kao izuzetno dobra.