latinica  ћирилица
20/02/2019 |  15:07 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Dodik i Ivancov položili vijence na spomenik Čurkinu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ruski ambasador u BiH Petar Ivancov položili su cvijeće na spomen-obilježje Vitaliju Čurkinu u Istočnom Sarajevu, povodom dvije godine od smrti ovog ruskog diplomate.

Važno je očuvati sjećanje na Vitalija Čurkina koji je svojom diplomatskom aktivnošću zadužio srpski narod. Sjećanje na čovjeka koji je neprikosnoveno provodio stavove ruske države, a koja je učinila sve da konflikt u bivšoj Јugoslaviji bude što prije završen i da bude objektivno posmatran, istakao je Dodik.

- Čovjek koji je simbol za Srbe postao onog trenutka kada je u Savjetu bezbjednosti, naravno u skladu sa ruskom politikom, državnom politikom podigao veto i spriječio da Srbi budu okarakterisani kao genocidan narod u prošlom vijeku i da bude jedini zabilježen kao takav u istoriji - napomenuo je Dodik.

Razumijevanje i dobra prijateljstva ruskog i srpskog naroda istorijska su činjenica, naglasio je ruski ambasador, dodavši da Rusi poštuju i druge narode u BiH, Hrvate i Bošnjake. Smatramo da su samo ravnopravnost naroda, uzajamno poštovanje i spremnost za prevladanje konflikata i nalaženje kompromisa osnov za budućnost, dodao je Ivancov.

- To je jedan od najvažnijih temelja Dejtonskog mirovnog sporazuma kojeg mi branimo, Vitalij Čurkin koji je radio na Balkanu i branio stavove Ruske Federacije u organizaciji UN, prije svega branio je ovaj princip - kaže Ivancov.

Sve što činimo, činimo da se u BiH očuva stabilnost i mir i da se pokuša naći konsenzus na svakoj vrsti pitanja, bez miješanja stranog faktora koji je bio dominantan u prošlom vremenu, naglasio je Dodik koji je ponovio jasnu politiku - ukidanje funkcije visokog predstavnika, odlazak stranaca iz Ustavnog suda i ispunjavanje Upitnika da bi se krenulo dalje ka Evropskoj uniji.

- Ali isto tako politika koju zastupam i srpska strana ima konsenzus jeste da se sve aktivnosti oko NATO puta zaustave, jer to nije u interesu srpskog naroda i Republike Srpske - poručio je Dodik.

Cvijeće na spomen-obilježje Vitaliju Čurkinu položili su i predstavnici Grada Istočno Sarajevo i opštine Istočno Novo Sarajevo, ali i druge delegacije.