latinica  ћирилица
20/02/2019 |  16:46 ⇒ 20:36 | Autor: RTRS

Višemilionski vrijedna imovina u centru Banjaluke, vraćena Gradu

Banjalučki Okružni privredni sud presudio je u korist Grada, u sporu protiv "Sokolskog društva".

Objekat Sokolskog doma, sa zemljištem koje mu pripada, proglašen je nacionalnim spomenikom BiH. Poslije Drugog svijetskog rata, nacionalizovan je i upisan u zemljišne knjige, kao opštenarodna imovina.epenom presudom, poništeno je pravo raspolaganja i korišćenja "Sokolskom društvu", koje je pravni nasljednik objekta. Odlučeno je da objekat, koji je pod zaštitom države, bude dodjeljen Gradu, kao stvarnom vlasniku.

Više od 1.500 kvadrata zemlje i objekat u centru grada, vraćeno je Gradu Banjaluka. Nekretnina vrijedna više miliona maraka vraćena je, zbog sumnje da su vlasništvo i upis u zemljišne knjige urađeni mimo zakona.

- Grad je i u prethodnom mandatu vodio ozbiljnu borbu i bitku sa Pravobranilaštvom, i iz tog perioda sežu svi ovi postupci, jer je Pravobranilaštvo preduzimalo radnje ne samo mimo saglasnosti, već suprotno interesima Grada, što je i dokazano prvostepenom presudom - kaže Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Ovaj predmet na sudu je više od 11 godina, kada je Grad pokrenuo spor protiv "Sokolskog društva". Advokat Ranko Dukić, koji zastupa "Sokolsko društvo ", tvrdi da je bilo nepravilnosti u donošenju sudske odluke, zbog čega najavljuje žalbu.

- U svakom slučaju je nejasno šta je Sud utvrdio, na osnovu čega, i ova presuda ne može ostati ovakva - poručuje Dukić.

Na inicijativu gradske vlasti, pokrenut je postupak protiv bivših pravobranilaca, koji su osuđeni zbog zloupotreba službenog položaja u slučajevima nezakonitog prenosa vlasništva, u aferama zemljišta "Građe" i "Poljoprivredne škole".

Istraga je pokrenuta nakon što je gradonačelnik Igor Radojičić uputio pismo ministru Antonu Kasipoviću, sa spiskom postupaka, u kojima je Grad oštećen za višemilionske iznose.