latinica  ћирилица
20/02/2019 |  18:01 ⇒ 21/02/2019 | 08:24 | Autor: RTRS

Konstituisan Dom naroda Parlamenta FBiH, ali bez kompletnog Kluba Srba

Konačno je konstituisan Dom naroda Parlamenta Federacije, ali bez kompletnog Kluba Srba.

Ni rukovodstvo Doma nije kompletirano, jer nije izabran zamjenik predsjedavajućeg iz srpskog naroda.

Zato što u Klubu Srba, koji čine predstavnici čak šest političkih partija, nije bilo saglasnosti oko jednog kandidata za mjesto u rukovodstvu Doma. Prijedlog da to bude SDP-ov Žarko Vujović iz Tuzle nije dobio podršku. SNSD-ov delegat Goran Broćeta očekuje da će CIK u kratkom vremenu popuniti Klub Srba autetntičnim predstavnicima, i da će u rukovdstvu Doma, biti izabran predstavnik partije čije su centrale u Banjaluci.

Tek tri i po mjeseca nakon objave rezultata opštih izbora, Federacija konstituiše zakonodavnu vlast. I to opet krnju, jer Klub Srba nije popunjen. Od 17, izabrano je 14 delegata. Suprotstavljeni po stranačkoj pripadnosti, Srbi unutar Kluba nisu mogli da se dogovore o zajedničkom kandidatu, što SDP koristi, i istupa sa svojim prijedlogom. To je odbijeno, i stolica u rukovodstvu Doma rezervisana za Srbina, ostala je upražnjena.

- Mi se iskreno nadamo da će Klub Srba biti popunjen na adekvatan način odnosno da će biti popunjen od predstavnika autetntičnih srpskih stranaka kako bi i srpski narod imao svoje predstanike, kako zamjenika predsjedavajućeg Doma tako i potpredsjednika Federacije i mi ćemo istrajati na tome - kaže Goran Broćeta, delegat u Klubu Srba Parlamenta FBiH.

Uzdržanost delegata SDA tokom glasanja za SDP-og Žarka Vujovića djelovalo je kao da je ta stranka spremna za ulazak SNSD-a u zakonodavnu i izvršnu vlast Federacije. Ipak, brzo povlače "ručnu", i svoju podršku srpskom kandidatu za mjesto u rukovostvo Doma, uslovljavaju podrškom evroatlanskim integracijama.

- Mi bismo voljeli imati nekog na tom mjestu iz probosanskih stranaka, ali vidjećemo u narednom periodu vjerovatno će to zavisiti od same parlamentarne većine - smatra Aljoša Čampara, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta FBiH.

Ako se preslikala parlamentrna većina sa nivoa BiH, onda SDA teško može da spriječi SNSD da participira u vlasti u Federaciji. Ukoliko CIK, kako je najavio, popuni nedostajući broj srpskih delegata prvenstveno iz Kantona gdje ima srpskog stanovništva, pozicija SNSD-a i Srpske liste dodatno će ojačati.

- Nadam da će se ta priča u ovom mandatu puno brže završiti i da ćemo uistinu imati situaciju da Klub Srba prvo ima izabranog svog predsjednika i da imamo kandidata koji će dobiti potrebnu većinu u Domu naroda - ističe Tomislav Martinović, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH.

Na konstitutivnoj sjednici federalnog Doma naroda izabrani su delegati za klubove Hrvata i Bošnjaka u Parlamentarnoj skupštini BiH. Ranije su izabrani delegati za Klub Srba. Većinu u Klubovima imaju SNSD, HDZ i SDA, i prirodno je da predstavnici tih stranaka budu u rukovodstvu Doma. Zanimljivo je da će u Domu naroda PS sjediti trojica predsjednika stranaka, i jedan bivši.