latinica  ћирилица
20/02/2019 |  18:14 ⇒ 21/02/2019 | 08:24 | Autor: RTRS

Sarajevo shvatilo Dodikova upozorenja - stiže novi talas migranata

Komentarišući informaciju da je šest terorista u posljednja dva mjeseca locirano među migrantima, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, rekao je da su sva njegova ranija upozoravanja na to bila bezuspješna, i da sad imamo otvorene probleme koje ne može riještiti postojeća struktura na BiH niovu.

Mnogi vjeruju da to sada prevazilazi mogućnosti BiH.

Dvije godine ignorisanja stavova Srpske o pitanju migranata, dovelo je do toga da i oni koji su optuživali njene predstavnike za preuveličavanje problema, sada dramatično upozoravaju na to da se BiH neće moći nositi sa novim talasom, ne uviđajući možda da su baš njihovi potezi doveli do toga.

- Јa to ne bih nazvao migrantskom krizom, BiH je apsolutno spremna da se nosi sa tim - kaže Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

Dok migranti, a među njima i oni radikalni, čekaju proljeće da krenu ka Evropi, BiH je sad u pat poziciji, bez mogućnosti da pokrene mehanizme kontrole i zaštite.

- Mnogo je propusta bilo, BiH se pokazala nesposobna da brani svoj prostor a sada, nova vlast nije formirana a oni koji trebaju da odu sa vlasti nisu dovoljno motivisani da rade svoj posao - smatra Dodik.

Ni šest terorista koji su uhvaćeni, ne može se nikako pripisati doborm radu nadležnih službi, kažu stručnjaci za bezbjednost.

- Hapšenja u BiH su nerealna ocjena da je to samo nekih šest, svakako da se tu radi o mnogo većem broju. Službe u BiH ne da nemaju kapaciteta, nego više bih rekao da ne postoji politička volja za otkrivanje terorista i da je to jedan od razloga što i međunarodna zajednica primjećuje da se sve više koncentrišu u BiH, da li im je to početna stanica ili sklonište tokom krize tek ćemo vidjeti, ali sigurno je da ih je daleko veći broj - smatra Božidar Spasić, srtučnjak za bezbjednost.

Mora se fomirati nova vlast, a zatim i sprovesti kadrovske promjene u bezbjednosnim institucijama, jer trenutno ne postoji niti jedna adekvatna mjera, kaže DŽevad Galijašević. U toku je agresija radikalnog islamizma na Evropu preko BiH i očekuje nas, kaže, teška godina.

- Oni su sada prijetnja cijelom evropskom miru ne samo nama, ja se nadam da će s evropskog vrha skrenuti pažnja jer ne možemo dočekati da se ljudi u Sarajevu dozovu pameti. Ovo sada prevazilazi mogućosti BiH - poručuje Galijašević.

Stav koji će se protežirati iz Srpske u novom sazivu BiH institucija glasi - bez kampova za migrante, kaže predsjedavajući Dodik.

- Mi imamo tu nesreću da je BiH zadnja zemlja do EU, oni nam sad hoće da pošalju nešto para za kampove i kažu moramo da ćutimo, nit nam trebaju njihove pare ni migratni, nek to urade oni kad već imaju pare, nek sami naprave kampove. To je stav koji ćemo protežirati i tokom vršenja vlasti na BiH nivou, vezano za migrante - napominje Dodik.

Prema posljednjim informacijama, u Srbiji je do sad registrovano više od milion migranata. Da li i BiH ima kapacitete, da raširenih ruku dočeka toliki broj?