latinica  ћирилица
20/02/2019 |  18:31 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Sistemskim rješenjima do većeg nataliteta u Srpskoj

Kako zaustaviti odlazak stanovništva i povećati natalitet-pitanja su kojima će se ubuduće baviti i novoformirani Savjet za demografsku politiku.

Na prvoj sjednici u Banjaluci, dogovoreno je da budu sačinjene analize i planovi, na temelju kojih će Srpska provoditi populacionu politiku.

Mladi odlaze. Natalitet opada. Stopa mortaliteta sve veća. Problem imaju sve zemlje regiona, ali ne i odgovor kako to spriječiti. Za rješenje je potrebna sistemska analiza. To će pokušati da uradi Savjet za demografsku politiku, kojeg čini pet ministara i stručnjaci. Na osnovu procjena, Vladi će predložiti konkretne mjere.

- Baziraćemo se na ključne probleme u društvu, a to je pitanje mladih, zapošljavanje, stambeno zbrinjavanje mladih, olakšice, podrške porodici, podrška roditeljstvu i usklađivanje rada i roditeljstva - ističe Sonja Davidović, ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske i predsjednica Savjeta za demografsku politiku.

Demografski podaci su zabrinjavajući. U odnosu na period od prije 20 godina, Srpska bilježi 30 odsto manje upisanih osnovaca, 20 odsto manje srednjoškolaca, a posljedično i manje studente. Broj rođenih u posljednjih pet godina, manji je za 30 odsto, u odnosu na prije deceniju i po.

- Treba nam sistemska analiza, da vidimo koje su to socijalne i pronatalitetne mjere populacione politike i vjerovatno ćemo morati u sistemu i prijedlogu tih mjera razdvojiti ono što je pronatalitetno i ono što je socijalno. Suočavamo se sa kompleksnim demografskim pokazateljima i procesima, koji se manifestuju preko nedovoljnog rađanja, starenja stanovništva, otvorene depopulacije i emigracije stanovništva u inostranstvo - kaže Draško Marinković, demograf.

Ono čime će se Vlada baviti upravo je izrada socijalne karte. Radiće i na stvaranju ambijenta sigurnog porodičnog života.

- Namjera ove Vlade, i to smo promovisali kroz ekspoze, pomoć realnom sektoru, povećanje plata, smanjenje obaveza koje privrednici plaćaju prema državi, sve je to u smjeru demografske politike - napomenuo je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

- U kontinuitetu se moraju praviti bolji uslovi za život, bolja privredna slika, plate moraju rasti u okviru privrede i političari su svjesni toga. Tu je i sistem školovanja, ali za mjesta i profile za koje znate da će moći da se nađe posao - poručila je Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske.

Najviše domaćinstava u Srpskoj čine samci ili parovi bez djece, a prosječna starost je 42 godine, što nas čini najstarijima u Evropi. Pozitivan prirodni priraštaj posljednji put, zabilježen je 2002. To je crveni alarm da Srpska preduzima konkretne mjere, s obzirom na to da organi BiH nemaju namjeru bilo šta da urade. To potvrđuje i podatak da su u projekciji budžeta za ovu godinu predvidjeli prihod od 1,4 miliona maraka, od taksi za odricanje državljanstva BiH. Prošle godine, po tom osnovu, inkasirali su milion i po maraka.