latinica  ћирилица
20/02/2019 |  18:31 | Autor: SRNA

Beograd ima 15 dana da se izjasni o bezbjednosti svjedoka

Mehanizam za krivične sudove u Hagu dao je Vladi Srbije i haškoj Јedinici za zaštitu svjedoka rok od 15 dana da se, u slučaju protiv dvoje radikala Vjerice Radete i Petra Јojića, izjasne o tvrdnjama haškog tužilaštva da svjedoci u tom postupku neće htjeti da svjedoče na suđenju u Srbiji zbog straha, saopštio je Mehanizam.
Haški tribunal - Foto: RTRS
Haški tribunalFoto: RTRS

U postupku povodom ponovnog odlučivanja o tome da li će slučaj protiv Radete i Јojića biti predat Srbiji, haško tužilaštvo izrazilo je bojazan da svjedoci neće htjeti da svjedoče zbog straha.

Nakon što se Vlada Srbije i Јedinica za zaštitu svjedoka izjasne, trebalo bi da bude donesena nova odluka.

Funkcioneri Srpske radikalne stranke Radeta i Јojić optuženi su za nepoštovanja suda, odnosno, da su navodno zastrašivali, prijetili i nudili mito svjedocima u slučaju protiv predsjednika SRS-a Vojislava Šešelja.

Srbija je 2015. godine odbila da ih uhapsi i izruči Haškom tribunalu, ističući da nema uslova za njihovo izručenje, budući da ni statut Savjeta bezbjednosti UN o radu Tribunala, kao ni Zakon Srbije o saradnji sa Haškim tribunalom ne predviđaju krivično djelo koje im je stavljeno na teret.

Nakon što je slučaj iz Haškog tribunala po njegovom zatvaranju 31. novembra 2017. prešao u Mehanizam, sudije tog suda zaključile su da je u interesu pravde i ekspeditivnosti da taj slučaj bude prebačen Srbiji, državi na čijoj je teritoriji izvršeno krivično djelo.

Tome se usprotivilo haško tužilaštvo, ali je turski sudija Ajdin Sefa Akaj odlučio u junu prošle godine da slučaj bude predat Srbiji.

Nakon što turskom sudiji Savjet bezbjednosti UN nije produžio mandat u Mehanizmu, na njegovo mjesto je u decembru imenovan sudija Li Dakin, a zatim je odlučio da ovo pitanje ponovo bude razmotreno.