latinica  ћирилица
20/02/2019 |  18:39 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Uskoro zona slobodne trgovine između Srbije i Evroazijske unije

Uskoro će biti uspostavljena zona slobodne trgovine između Srbije i Evro-azijske unije.

O tome bi Međuvladin savjet trebalo da odlučuje krajem aprila. Time se Srbiji otvaraju vrata tržišta, sa više od 180 miliona potrošača.

Nakon dvije i po godine pregovora o Sporazumu sa Evroazijskom unijom, Srbija je na korak od cilja. Potvrđuje to na svom tviter nalogu i ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin.

Ministar ekonomskog razvoja Rusije Maksim Oreškin saopštio je da će Evroazijski međuvladin savjet uskoro donijeti odluku o uspostavljanju zone slobodne trgovine između Evroazijske ekonomske unije i Srbije. Naredna sjednica Međuvladinog savjeta očekuje se krajem aprila - napisao je Čepurin na tviteru.

Srbija je do sada sa Rusijom, Bjelorusijom i Kazahstanom imala 99 odsto roba na bescarinskom režimu, a ovaj sporazum će se odnositi na cijelu Evroazijsku uniju, uključujući Kirgiziju i Јermeniju. Potpuno bi trebalo da bude usaglašen u martu. Srpskim proizvođačima omogućiće neograničen izvoz voćne rakije, a uz kvote - i vinjaka, sira i cigareta.

- Ono što je bitno za naše proizvođače voćnih rakija, biće mogućnost izvoza, bescarinskog izvoza na tržište Evroazijske unije, mislim da je to velika stvar za naše proizvođače koji su nas bombardovali zahtjevima da im se to omogući, evo ja mislim da je ovo sad dobra prilika za njih, i ono što će takođe biti novina u odnosu na stari sporazum – to smo uspjeli da izdejstvujemo – to su 2.000 tona cigareta - istakao je Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije.

- Mi već odavno imamo sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom koja ima nešto više od 140 miliona stanovnika. Sa ovim drugim zemljama koje su članice Evroazijske unije biće ih 180 miliona, što je naravno mnogo veće tržište i što za nas može da bude samo dobro - napominje Ljubinka Milinčić, glavna urednica "Sputnjika" Srbija.

Ovaj sporazum mogao bi biti podstrek za proširenje proizvodnih kapaciteta, a najviše koristi imaće proizvođači.

- Proizvođači naravno prije svega, pa onda i oni koji izvoze, tako da biće - imaće koristi cijela zemlja, zaposlićemo neke ljude, izvešćemo neku robu, proizvešćemo - poručuje Milinčićeva.

To bi, kažu upućeni, mogao biti i dobar signal za potencijalne investitore, kao dodatni motiv da ulažu u srpsku privredu.