latinica  ћирилица
20/02/2019 |  18:59 ⇒ 21/02/2019 | 08:24 | Autor: RTRS

SDA - SBB: Razgovarano o koaliciji, dogovora nema

Neformiranje vlasti na nivou zajedničkih institucija najviše šteti Bosni i Hercegovini, poručio je Dodik.

Dogovori se nastavljaju, a danas su razgovarali SDA i SBB.

Put zajedničkom nastupu SDA i SBB-a, i to na svim nivoima vlasti od kantonalnog do bh., je trasiran.

Bar tako su, nakon sastanka saopštili Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić. Za naredne dane, najavili su da će se sve ubrzano odvijati, pa bi već do početka marta trebalo da budu precizirani partneri u bošnjačkom bloku, a potom i formiran Savjet ministara.

Od donedavno "obaveznog" uslova - NATO integracija BiH, nisu odustali, no ipak čini se da stavovi više nisu zacementirani. Sada pozivaju na kompromis svih, kako bi bio imenovan Savjet ministara.

Sujete su pomjerili "u stranu"!

Višegodišnje međusobne /dvosmjerne/ teške optužbe i trvenja, "zaboravili"!

I sjeli zajedno za pregovarački sto. Razgovarali nešto duže od jednog časa, kažu, sadržajno i obećavajuće. Koaliciono djelovanje u naredne četiri godine, Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić nisu precizirali. No zajedničkoj, bošnjačkoj koaliciji su "trasirali" put.

- Ako budemo ulazili u vlast, a šanse su velike, to znači sve, od kantona preko federalne vlasti pa do Savjeta ministara. Mislim da će se u sljedećih 10-ak dana sve ubrzano razvijati i da ćemo već tokom marta mjeseca ići ka formiranju koalicija i vlada - kaže Izetbegović.

Da li će u toj bošnjačkoj koaliciji mjesto pronaći i SBB-ovi partneri PDA i A-SDA, biće izvjesnije nakon odvojenih susreta, narednih dana.

Postojeće kantonalne kombinatorike, nisu im problem. Osim sarajevske - u kojoj trenutno nema mjesta za SDA. Toj vlasti bi Radončić određeno vrijeme dao šansu. No Izetbegović bi radije odmah rekonstrukciju. I to pitanje će biti rješavano budućim pregovorima i stranačkim kalkulacijama SDA i SBB-a. A sve zarad kažu "bošnjačkog nacionalnog interesa" u zajedničkim institucijama.

- Imate situaciju na državnom nivou da će SNSD i SDS vjerovatno zajedno ući u Savjet ministara, da to isto rade dva HDZ-a i mislim da u pozitivnom smislu takvim trendovima treba parirati na način da se sva odgovornost na državnom nivou ne prebacuje na jednu stranku, već da se napravi jedan bošnjački blok - napominje Radončić.

I NATO put je "bošnjački interes" tu, u najavi koalicioni partneri, dilemu nemaju. No, kao da ih je osvijestio čvrst stav iz Republike Srpske. Sada su spremni na kompromis.

- Srpska strana ima u tome konsenzus da se sve aktivnosti oko NATO puta zaustave jer to nije u interesu srpskog naroda i Republike Srpske. Bili smo u Briselu, tamo je rečeno da ničim nije uslovljeno formiranje vlasti, i da je potrebno to učiniti, ni NATO putem ni MAP-om ni upitnicima ni bilo čim i da je potrebno što je prije moguće formirati vlast - smatra Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Slične poruke zvaničnici Brisela danas su u Sarajevu opet ponovili. Generalni direktor Direkcije Evropske komisije za pregovore o proširenju Kristijan Danielson i izvršni direktor Komisije za Evropu Tomas Majer-Hartingom, članovima Predsjedništva jasno su rekli kako je za dobijanje pozitivnog mišljenja o evropskom putu BiH vrlo važno ubrzano formiranje svih nivoa vlasti i predaju odgovora na dodatni briselski upitnik. U oba uslova Srpska prednjači. Sve svoje obaveze je ispunila, ali je koče kašnjenja ostalih nivoa, podsjeća i predsjednik Republičkog parlamenta Nedeljko Čubrilović.

- Mnogo je zajedničkih institucija koje treba što prije da profunkcionišu. Nadam se da će to biti okončano do kraja marta - smatra Čubrilović.

To je datum, kojeg su kao krajnji rok za imenovanje Savjeta ministara, ostavili i Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić. a u međuvremenu uslijediće sastanci stranačkih lidera i delegacija u nastavcima.