latinica  ћирилица
20/02/2019 |  20:18 | Autor: BETA

Tramp čestitao Zaevu: Sjeverna Makedonija je veliki partner SAD

Predsjednik SAD Donald Tramp čestitao je danas premijeru Sjeverne Makedonije Zoranu Zaevu na ratifikaciji i primjeni dogovora iz Prespe i ocijenio da je to najveće dostignuće na Balkanu od Dejtonskog sporazuma.

U pismu, koje prenosi makedonska vlada, Tramp navodi da Prespanski dogovor "svjedoči o hrabrom liderstvu" Zaeva koji je, kakoje ocijenio, zajedničkim naporom s grčkom kolegom Aleksisom Ciprasom u rješavanju spora oko imena, obezbijedio stabilniju i prosperitetniju budućnost, ne samo za njihove zemlje, već i za cijeli region.

Američki predsjednik je Zaevu čestitao na liderstvu i posvećenosti da dovede proces do njegog kraja, od pregovora preko ratifikacije, pa sve do potpune implementacije Prespanskog dogovora i poručio da će njegova zemlja "sada zauzeti mjesto koje joj pripada u Sjevernoatlantskoj alijansu kao Republika Sjeverna Makedonija".

-Sjeverna Makedonija je veliki partner SAD. Radujemo se što ćemo moći da vas dočekamo kao našeg 30. saveznika u Sjevernoatlantskoj alijansi i da nastavimo naš zajednički posao na obezbjeđivanju mira i prosperiteta na Zapadnom Balkanu - naveo je Tramp.

Tramp je izrazio nadu da će dogovor iz Prespe kojim je rešen višedecenijski makedonsko-grčki spor "poslužiti kao inspiracija drugim državama u regionu".