latinica  ћирилица
21/02/2019 |  12:58 | Autor: SRNA

O napadu na Čemerno svjedočio Boško Јevrić

Svjedok Tužilaštva BiH Boško Јevrić svjedočio je danas pred Sudom BiH na ročištu u predmetu "DŽemal Hadžić i ostali", koji se terete za zločine nad Srbima prilikom napada pripadnika Teritorijalne odbrane i aktivnog i rezervnog sastava policije tadašnje BiH 1992. godine na selo Čemerno.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Јevrić je ispičao da se krajem maja 1992. godine iz Ilijaša, u kojem se već pucalo, sklonio kod porodice u selu Okruglica, gdje je i mobilisan 8. juna i sa Novom Јevrićem, Mićom Radosavljevićem i Simićem iz Vareša, kojem se ne sjeća imena, raspoređen da obezbjeđuje haubice na ulazu u selo Čemerno.

Savjedok je rekao da je bio smješten u kući Vukašina Damjanovića u čijoj je štali, koja se nalazila u blizini habuca, bila i vojna kuhinja.

On je ispričao da ih je veče prije napada Refik Bešlija, koji je oženjen Srpkinjom, upozorio da se okuplja /muslimanska/ vojska u Brezi, te da mogu očekivati napad.

Јevrić je ispričao da je napad počeo u 5.15 časova, da su se čuli pucnji i da je, kada je iz kuće u kojoj je bio smješten krenuo prema haubicama, vidio pedesetak pripadnika Teritorijalne odbrane u zelenim uniformama kako guraju haubice niz liticu i pokušavaju da ih unište eksplozivom.

On je istakao da su u selu gorjele kuće, a da ne zna da li su pripadnici Teritorijalne odbrane otvarali vatru samo na kuće u kojima je smještena vojska, te napomenuo da je čuo da je Aćim Bunjevac "kukao da su mu zaklali cijelu porodicu".

Јevrić je rekao da je, dok su bježali, vidio pet žena među kojima su bile Ranka i Radenka Damjanović, za koje je čuo da su poslije zaklane u štali u blizini mjesta gdje su bile haubice.

Advokati optuženih su insistirali da im svjedok potvrdi tezu da je cijelo selo, s obzirom na to da je u pojedinim kućama bila smještena vojska, bilo legitimni vojni cilj, a Јevrić to nije mogo potvrditi i rekao je da ne zna.

Tužilaštvo BiH optužilo je DŽemala Hadžića, Teufika Turudića, DŽemala Smolu, Senada, Harisa i Benjamina Sikiru, Enesa Duraka, Mirsada, Nusreta i Mirzeta Bešliju, te Hamdiju Spahića da su krajem maja i u prvoj polovini juna 1992. godine, zajedno sa drugim njima poznatim licima, svjesno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu u selu Čemerno.

Optužnica bivše pripadnike Teritorijalne odbrane i aktivnog i rezervnog sastava policije tadašnje BiH tereti da su 10. juna 1992. godine napali Čemerno u kojem su ubili 30 Srba, među kojima je najmlađa žrtva imala 16, a najstarija više od 80 godina.

Ubijeno je desetak žena, a u napadu je paljena pokretna i nepokretna imovina Srba, koji su mučeni i ubijani.

Naredno ročište kada bi trebao svjedočiti zaštićeni svjedok zakazano je za četvrtak, 7. mart.