latinica  ћирилица
21/02/2019 |  17:46 ⇒ 22/02/2019 | 08:19 | Autor: RTRS

Rajčević: Neprihvatljiv prenos nadležnosti na nivo BiH

Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta u BiH, posredstvom svog direktora Envera Halilovića, nastoji prenijeti ustavne nadležnosti entiteta u oblasti akreditovanja visokoškolskih ustanova na nivo BiH, upozorio je ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević.

Nakon sjednice Vlade, na kojoj je, između ostalog, razmatrana Informacija o procesu akreditacije visokoškolskih ustanova u Srpskoj, Rajčević je upozorio da je takav prenos nadležnosti za Srpsku neprihvatljiv.

- Ne bude li ispoštovan rok Delegacije EU u BiH, da do 31. marta bude izvršeno reakreditovanje ovdašnjih visokoškolskih ustanova da bi bile upisane u državni registar koji vodi Agencija na nivou BiH, cijeli sistem visokog obrazovanja u BiH mogao bi ostati paralizovan, ističe ministar Srđan Rajčević.

Svojom samovoljom, tvrdi Rajčević, Halilović je BiH stavio u poziciju taoca.

- Apelujem da Savjet ministara i Ministarstvo civilnih poslova BiH utiču na Halilovića da se problem prevaziđe kako bismo mogli da idemo dalje u proces reakreditacije svih visokoškolskih ustanova u BiH i kako ne bismo doveli u pitanje kompletan sistem visokog obrazovanja u BiH - rekao je Rajčević.

Halilović pogrešno tumači nadležnosti u oblasti akreditovanja, smatrajući da to nije dio obrazovnog sistema i da, samim tim, ne podliježe ustavnoj odredbi koja obrazovanje svrstava u nadležnost entiteta, kantona i Brčko distrikta, upozorava i direktorica nadležne Republičke agencije.

- On nastoji da kroz usvajanje dokumenata prenese nadležnost u oblasti akreditacije na nivou BiH, ili da Agencija na nivou BiH radi akreditovanje u kantonima i Srpskoj. To je suprotno Ustavu BiH i neprihvatljivo za Srpsku - smatra Biljana Vojvodić direktorica Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske.

Rajčević ističe da bi rješenjem ovog problema diplome stečene na visokoškolskim ustanovama u cijeloj BiH postale međunarodno validne. Bilo bi omogućeno i da javne visokoškolske ustanove nastave učešće u međunarodnim projektima.

- Zbog problema sa Halilovićem, štetu trpe studenti u Srpskoj, ali i u cijeloj BiH - dodao je Rajčević.

Republička Agencija je, još prije devet mjeseci, uputila zahtjev Agenciji na nivou BiH za imenovanje komisija koje bi obavile eksternu evaluaciju. I pored brojnih urgencija do toga još nije došlo.

- U vezi sa problemom akreditovanja upućeni su dopisi na ključne političke adrese u BiH kako bi Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta u BiH prestala sa blokadama u postupku imenovanja komisija - smatra Vojvodićeva.

Agencija je, ističe Vojvodićeva, uvela novi mehanizam obezbjeđenja kvaliteta čime je prva u BiH počela akreditaciju studijskih programa. Prijavljeno je 55 studijskih programa sa šest visokoškolskih ustanova.